İMSAK'A 06:47
ÖNLİSANS MEZUNLARININ HANGİLERİ GÖREVDE YÜKSELİRKEN LİSANS MEZUNU SAYILIYOR?
Kamu kurum ve kurumlarının görevde yükselme uygulamalarında minimum 4 sene süreli yükseköğrenim mezunu olma şartının arandığı durumlarda, 2 yada 3 sene süreli yükseköğrenim mezunu olan personelden bazıları bu şartı taşıyor sayılmaktadırlar.
“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, Devlet memurları ile halk iktisadî teşebbüsleri sözleşmeli mensubunun görevde yükselmesine ilişkin usul ve esasları düzenlerken, görevde yükselme uygulamalarında temel alınacak tahsil seviyelerini de belirlemiştir.
Eğitim şartı
Görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak tahsil düzeyi şartları, kadro unvanları itibariyle kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenmekle beraber, Genel Yönetmelikte bazı kadro unvanlarına atanacaklar için minimum 4 senelik yükseköğrenim mezunu olma şartı getirilmiştir.
Yönetmelikteki belirlemeye gore;
**Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanacakların minimum 4 sene süreli yükseköğrenim mezunu olması gerekmektedir.
**Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenlenmek şartıyla, hizmet alanına ilişkin 2 senelik yükseköğrenim görmüş olanların müdür ve daha alt görevlere atanmasında 4 sene süreli yükseköğrenim mezunu olma şartını aramayabilmektedirler.
**Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenlenmek şartıyla, 18/04/1999 zamanı itibariyle Devlet memuru olanlar için Genel Yönetmelikte belirtilen tahsil düzeyinin altında tahsil şartı arayabilmektedirler.
Lisans mezunu kabul edilen ön lisans mezunları
Genel Yönetmelik, 18/04/1999 zamanı itibariyle Devlet memuru (ya da KİT sözleşmeli çalışanı) olanlar için, görevde yükselmede aranan eğitim şartı yönüyle özel düzenleme yapmıştır.
Bu düzenlemeye gore; 18 Nisan 1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki senelik yükseköğrenim mezunu olanlar, başka koşulları taşıyor olmaları halinde, tahsil şartı bakımından (kurumların özel yönetmeliklerinde yargı bulunsun yada bulunmasın) dört senelik yükseköğrenim mezunu kabul edilmektedirler.
**18 Nisan 1999 zamanı itibariyle görevde bulunanlardan bununla birlikte önlisans mezunu durumunda olanlar;
Kurumları tarafınca oluşturulan ve minimum 4 senelik tahsil mezunu olma şartı aranan görevde yükselme imtihanlarına (başka şartları taşıyor olmaları halinde) başvurabilirler.
Kurumlar, eğitim düzeyini gerekçe göstererek ilgili personelin başvurusunu reddedemez.
Sınav duyurusunda, 2 senelik yükseköğrenim mezunlarının başvurusuna ilişkin herhangi bir ifadenin yer almıyor olması, (başka şartları taşıyor olmaları halinde) 2 senelik yükseköğrenim mezunlarının bu sınava müracaat yapmasına engel teşkil etmez.
**18 Nisan 1999 tarihinden sonrasında göreve başlamış olan önlisans mezunları ile bu tarihten sonrasında önlisans mezunu olanlar;
En azca 4 senelik yükseköğrenim mezunu olma şartı aranan görevlere, 4 senelik yükseköğrenim mezunu olma şartını taşıyor olmaları halinde atanabilirler.
Kurumlar, bu durumda olanlar için Genel Yönetmelikte belirlenmiş eğitim şartını değiştiremezler.
Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenleme yapmış olmaları halinde, atama yapılacak göreve ilişkin hizmet alanında 2 sene süreli yükseköğrenim yapmış olanları, minimum 4 sene süreli yükseköğrenim mezunu olma şartı aranan müdür ve daha alt görevlere görevde yükselme suretiyle atayabilirler.
Bu yazıya ilişkin bütün haklar Memurunyeri.com’a aittir. “memurunyeri.com” şeklinde etken bağlantı verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden meydana getirilen alıntılar için kanuni takip yapılacaktır.©
SINAVA GİRMEDEN UNVAN DEĞİŞTİRME NASIL OLUR?