Psikiyatri Nedir?
Psikiyatri ruh, his, davranış değişikliklerine neden olan us, ruh, , beyin hastalıkları ile uğraşan ilim dalıdır. Psikiyatri de ruh hallerinin fizyolojik hareketlerden bağımsız olduğu benzer biçimde yanlış bir fikir vardır. Bedensel etkenler ve dış etkenler sonucu ruhsal sorunların derecesi çeşitli psikiyatrik hastalıklar doğurur. Mesele; beyin tümörü oluşmasına fizyolojik faktörler tesir gösterebiliyor iken ruhsal hastalıklar söz mevzusu olduğunda yaşanılan vakalara bağlı travmalar etkili olmaktadır. Ruh ve gövde sağlığı birbirinden ayrılmaz bir tüm olarak düşünülürse gövde sağlığı kadar ruh sağlığının da korunması gerektiğinden tedavi edilmesi önemlidir.
Psikiyatri Hangi Hastalıklara Bakar?
Psikiyatristler çocuk, ergen, ihtiyar hasta grubu ile ilgilenir. Narsist kişilik bozukluğu, şizofreni, insomnia, depresyon, ürkü girişken, dikkat eksikliği hastalıkları psikiyatri hastalıklarıdır. Narsist kişilik bozukluğu, ben merkezcidir, kendine alaka gösterilmemesi karşı tarafı küçümseme sebebidir. Kendileri istekleri devamlı ön plandadır, karşı tarafı devamlı eleştirirler. Borderline kişilik bozukluğu, antisosyallik hastalıkları ile beraber emare verirler, teşhisi güç bir hastalıktır.
Şizofreni hastalığında bireyler gerçek olmayan vakalara inanır, halüsünasyon görür ve ona nazaran davranırlar. Anlamsız konuşmalar, çocuksu hareketler, uygunsuz duruş biçimleri sergiler, saldırgan davranışlar gösterirler. Bipolar bozukluk kişinin kendini fazla mutlu hissederken, aniden fazla mutsuz hissetmesi içine kapanması anlamına gelir.Genetik olarak geçer ya da yaşanılmış bir travma sonucu oluşabilir.
İnsomnia, uyku bozukluğu olarak bilinir. Kişinin uyku bölünmesi ya da asla uyuyamama sorunudur. Bir ayı geçen uyku problemlerinde doktora başvurulmalıdır. İlaçlar, gürültü, ses, tiroid hastalıkları sebeplerindendir.
Panik girişken; ani bir korku hissi ile birlikte kafa dönmesi, yürek çarpıntıları yaşanması, terleme benzer biçimde emarelerle ortaya çıkar. Yaşanılmış ağır üzüntü ve stres ürkü atağa sebep olabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi haricinde gerek görülür ise anti depresanlarda tedavi aşamasında yer alabilir.
Psikiyatri Emek harcama Alanları Nelerdir?
Kamu hastaneleri, özel hastaneler, askeri bölümler, rehabilite programları, bakımevleri, hapishane, mahkeme, üniversite tıp merkezleri, acil servisler benzer biçimde alanlar psikiyatri çalışma alanları içindedir.
Psikiyatri Alanında Yeni Uygulamalar
İnsanların her birinin DNA’sı farklıdır. DNA yapısı incelenerek psikiyatri alanında bir kişiye hangi ilaç iyi geliyor ya da tesiri olmuyor bu tespit edilebilir.
Hiddet kontrolü ile ilgili emekler da mevcuttur. Şundan dolayı hiddet denetim edilmediğinde kindarlığa dönüşüp organ hasarlarına kadar gidebilmektedir. TMU(Transkraniyel Manyetik Uyarım) işlemi ile dışarıdan bireye verilen kuvvetli fakat manyetik dalgalar ile depresyon tedavi edilebilmektedir. Bu dalgalar beyin aktivitesine tesir ederek değişime sebep olur.
Tele psikiyatri sisteminde ise toplumsal izole edilen hastalar taburcu olduktan sonrada hastaneye gelmeye gerek duyulmadan tedavi boşluklarını azaltmak için evde, adli ya da acillerde süregelen rutin işleyişlerde kullanılır. Ruh hastalıklarının erken tanısına olanak veren beyin checkup’ı ile psikiyatrik hastalıklara neden olan etkenler psikolojik ve fizyolojik olarak doğru tespitle kişiye nazaran tedavi uygulamasına olanak verir.