Yazı İçeriği
Tukmaria veya fesleğen tohumları olarak da adlandırılan Sabja tohumları, chia tohumlarına çok benzeyen ve çok büyük sağlık yararları sunan siyah tohumlardır. Hindistan’a özgüdürler ancak kutsal fesleğenlerden farklıdırlar – aynı zamanda Tulsi de denir. Sabja tohumları protein, temel yağlar, karbonhidratlar açısından zengindir ve lifle doludur. Şaşırtıcı bir şekilde, hiç kalori içermiyorlar.
Sabja tohumları çok zordur ve çiğ olarak tüketilemez. Suya batırıldıktan sonra en iyi şekilde tüketilirler, bu da onları daha jelatinimsi yapar. Sabja tohumları tipik olarak baharat olarak kullandığımız tatlı fesleğen, Ocimum basilicum’dan gelir. Tatlı fesleğen bitkisinden geldikleri için genellikle tatlı fesleğen tohumları olarak adlandırılırlar.
Sabja tohumlarının Ayurveda ve Çin tıbbındaki faydaları bir süredir biliniyor.Sabja tohumunun faydaları ancak yakın geçmişte fark edildi.
Sabja tohumlarının, aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan birçok faydası vardır:
Alfa-linolenik asit açısından zengin olan sabja tohumları, kilo verme faydaları ile bilinir. Lif dolu oldukları için sizi uzun süre tok tutar, istenmeyen istekleri önler ve kilo vermeye yardımcı olurlar.
Vücudunuzun metabolizmasını yavaşlatır ve karbonhidratların glikoza dönüşümünü kontrol eder. Tip II diyabet hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir.
Sabja tohumları, pürüzsüz bağırsak hareketini düzenleyerek vücudunuzu doğal olarak detoks eder. Gastrointestinal sisteminizden gazı atmaya yardımcı olan ve mide temizleyici görevi gören uçucu bir yağ içerir.
Sabja tohumları, HCL’nin vücuttaki asidik etkisini nötralize etmeye yardımcı olur, bu da asitlik ve mide ekşimesini rahatlatabilir. Tohumlar suya batırıldıktan sonra tüketildiği için, su içeriği mide zarını yatıştırmaya yardımcı olur ve dolayısıyla sizi yanma hissinden kurtarır.
Sabja tohumlarının cilde faydası, hindistancevizi yağına ezilmiş sabja tohumları ekleyerek ve etkilenen bölgeye uygulayarak elde edilebilir. Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olur. Sabja tohumlarını düzenli olarak yemek, vücudunuzun yeni cilt hücreleri oluşturmak için gerekli olan kolajeni salgılamasına yardımcı olur.
Sabja tohumlarının, uzun ve güçlü saçlar için gerekli olan demir, K vitamini ve proteinle dolu olduğu için sağlıklı saçlar için de faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Sabja tohumlarının antioksidan özellikleri de cildinize ve saçınıza fayda sağlar.
Yine bir başka sabja tohumunun faydası, antispazmodik özelliğidir. Bu tohumlar spazmatik kasları yatıştırır ve gevşemelerine yardımcı olur. Antispazmodik özellik boğmacayı kontrol etmeye yardımcı olur. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.
Sabja tohumları, vücudunuzun sağlıklı kalması için gerekli olan zengin bir mineral kaynağıdır. Sağlığa faydaları vardır ve son zamanlarda kilo verme özellikleri nedeniyle popülerlik kazanmaya başladılar.
Sabja tohumları, ayurvedik ilaçlarda yüksek tansiyon, kolesterol, depresyon, tip II diyabet ve metabolik dengesizlikler gibi durumları hafifletmek için oynadıkları rolle bilinir. Son zamanlarda, sabja tohumlarının sizi tok hissettirme ve böylece istenmeyen tıkanmaları önleme yeteneğine sahip olduğu keşfedildi. Kilo kaybı için Sabja tohumları, kilo verme özelliklerinin tutarlı ve güvenilir kanıtı nedeniyle son zamanlarda büyük popülerlik kazanmıştır.
Sabja tohumları suya batırıldıklarında şişer ve sindirim enzimlerini salgılar. Bu sindirim enzimleri iştahınızı bastırır ve istenmeyen istekleri azaltmaya yardımcı olur. Bu tohumlar, uzun süre tok hissetmenizi sağlayan lifle doludur. Ayrıca, iştahınızı azaltarak gereksiz aşırı yemenizi önlerler.
Sabja tohumları düşük kalorilidir ve multivitaminlerle birlikte kalsiyum, magnezyum ve demir, fosfor gibi besinler bakımından yüksektir. Ayrıca vücudunuzdaki yağ yakma metabolizmasını uyaran alfa-linolenik asit bakımından da zengindirler. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, günlük linolenik asit tüketiminin yağ kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Sabja tohumları besleyici maddelerle doludur ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel besinleri eksik bırakmadan kilo vermenin en iyi yolu olarak kabul edilir. Suya batırıldıktan sonra tüketildiklerinde en etkilidirler. Sabja tohumları suya batırıldığında, su onları yarı saydam ve yumuşak yapar.
Sabja tohumlarını kilo vermek için kullanmak için, bir ila iki çay kaşığı tohumları ılık suyla dolu bir bardağa koyun. On beş dakika sonra doğrudan tüketin. Ayrıca bu tohumları salatalara ve çorbalara serpebilir veya limonata veya yeşil çay ile karıştırabilirsiniz.
Sabja tohumlarını diğer ilaçlarla etkileşime girme korkusu ile tüketebilirsiniz. Bu tohumlar neredeyse hiç tehdit oluşturmasa da ve neredeyse tüm bireyler tarafından tolere edilse de, sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir. Bu tohumlar sınırlı miktarda alınırsa herhangi bir tehdit oluşturmaz. Ancak sabja tohumlarının aşırı dozunun bazı yan etkileri vardır. Günlük önerilen doz, kişiden kişiye değişiklik gösterse de, bir çorba kaşığını geçmemelidir. Sabja tohumlarının yan etkileri arasında ishal, kusma, bulantı, akne, asit reflü, baş ağrısı, karın rahatsızlığı, iştahsızlık ve benzeri yer alır. Sabja tohumları, bazı insanlarda düşük kan şekerine de neden olabilir.
Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, hamile kadınlara ve çocuklara sabja tohumları önermemektedir. Çocuklar suya iyi karışmadıkları için boğulabilirler. Sabja tohumlarının vücuttaki östrojen seviyesini düşürdüğü düşünüldüğünden hamile kadınlar için önerilmez. Fesleğen yağı ve özleri kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden, yakın zamanda ameliyat olduysanız veya yaralandıysanız tüketimi tavsiye edilmez. Planlanmış bir ameliyatınız varsa, ameliyattan en az iki hafta önce fesleğen kullanmayı bırakmalısınız. Sabja tohumlarının yan etkileri kişiden kişiye değiştiği için tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir.
Sabja tohumları birçok sağlık yararı sunar. Ancak onları suya batırmak ve tüketmek sıkıcı olabilir. Bu tohumları ilginç hale getirmek için aşağıdaki tariflerden bazılarını deneyin.
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 5 dakika
Porsiyon: 2
Çilek şurubu yerine gül şurubu veya meyve aromalı herhangi bir içecek de kullanabilirsiniz. Herhangi bir meyve suyuna sabja tohumu ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizi suyuyla yapılan Sabja tohumu sadece tadı güzel olmakla kalmaz, aynı zamanda yaz aylarında vücudunuzu serinletmenin en iyi yoludur.
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Porsiyon: 2
Yulaf lapasının kıvamını değiştirmek için daha fazla badem sütü ekleyebilirsiniz.
Sabja tohumları, hayatınıza değer katan faydalarıyla bilinir. Sadece cildinizi ve saçınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için gerekli olan diğer sağlık yararlarını da sunarlar. Son zamanlarda, sabja tohumları kilo vermeye yardımcı olma yetenekleri nedeniyle popülerlik kazanmaya başladı. Sabja tohumlarının birçok besinsel faydası olmasına rağmen, bunları diyetinize eklemeden önce deneyimli bir doktora danışmanız gerektiğine dikkat edilmelidir.
C: Sabja tohumlarını almanın en iyi yolu, bir çorba kaşığı bir bardak suda yaklaşık 15 dakika bekletmektir. Suyu çekirdekli içebilir veya limonlu suya veya ayran, süt veya lorda ekleyebilirsiniz. Bu tohumlar diyet lifi bakımından yüksek olduğundan, kişinin tok ve tok hissetmesine yardımcı olurlar. Jelatinimsi tohumlar, tokluk hissi yaratır ve istekleri uzak tutmaya yardımcı olarak kilo kaybına yardımcı olur.
C: Evet, sabja tohumlarını günlük olarak tüketebilirsiniz.
C: Evet, bu tohumlar doğal soğutucular olarak çalışır ve vücut ısısını azaltır. Vücut ısısını düşürmeye yardımcı olması için onları bir bardak soğuk sütün içine koyun.
C: Sabja tohumları, iyi metabolizmayı sürdüren omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir ve böylece tiroid bezinin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
C: Ham sabja tohumları boğulmaya neden olabilir. Sabja tohumlarının yüksek lif içeriği, şişkinlik veya ishal gibi sindirim sistemi yan etkilerine neden olabilir. Aşırı alım da sindirim sorunlarına yol açabilir.
Boy Kilo Tablosu: Erkekler İçin İdeal Kilo ve 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.