SteelPRO Çelik Yapı Tasarımı Talebe Yarışması 2023
Yarışmanın Amacı
- Öğrencilerin çelik yapı tasarımı ve uygulamaları mevzularında tecrübe kazanmaları ve kendilerini geliştirmeleri için fırsat yaratmak,
- Mimarlık ve inşaat mühendisliği şeklinde değişik disiplinlerden öğrencilerin beraber çalışmalarını teşvik etmek,
- Teknolojik gelişmelerden de yararlanarak, çelik yapının özelliklerini vurgulayan ve güncel gereksinimleri karşılayan, yaratıcı ve sürdürülebilir tasarım çözümleri geliştirmelerini sağlamaktır.
Mevzusu
- Yarışmanın mevzusu “çelik taşıyıcı sistemli bir eğitim yerleşkesi”dir. Tasarımda Antakya bölgesinin depremsellik ve iklim koşullarına bakılırsa lüzumlu yük ve önlemler göz önünde bulundurulacak, zelzele dirençli ve sürdürülebilir yapı/yapılar (çevre, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik) projelendirilecektir. 6 Şubat 2023 depreminde büyük yıkıma uğramış olan Antakya’da her tür eğitim yapısına gereksinim olduğu değerlendirilerek eğitim yerleşkesinin tip ve kapsam seçimi yarışmacıya bırakılmıştır.
- Bu bağlamda yerleşkenin tasarımının, Antakya’nın varlıklı tarihsel ve kültürel belleği üstüne tekrardan düşünme fırsatı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu sebeple eğitim yerleşkeleri barındırdığı açık, yarı-açık ve kapalı mekan örgütlenmeleri ile kentsel kamusal yaşamın deneyimlendiği mekanlardır.
- Tasarımda aşağıdaki hususlar göz önüne alınabilir;
- Bir okul tipi seçilirse, tahsis edilecek alanın kısıtları göz önüne alınarak okulun minimum üç kattan oluşan ve 24 derslikli olması,
- Engelli bireylerin de yararlanabileceği, esnek, gelecekteki ihtimaller içinde ihtiyaçlara cevap verebilecek özellikte bir eğitim yerleşke önerisi sunması,
- Süratli üretilebilen, örneksiz, mahalli bağlam ile uyumlu ve fonksiyonel bir tasarım olması,
- Strüktür tasarımında çelik detaylara ilişkin yaratıcı çözümler sunabilmesi,
- Öğrenme ve mekân etkileşimi üstüne eleştirel bir yaklaşım geliştirme,
- Bulunmuş olduğu çevreye toplumsal ve kültürel katkı yapabilecek bir yerleşke olarak planlanması.
Yarışma Müracaat Koşulları
- Yarışmaya katılım parasızdır.
- Yarışma, Türkiye ve KKTC üniversitelerinden, Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilere (af ile geri dönen öğrenciler hariç) açıktır.
- 2022-2023 döneminde tahsil gören öğrencinin Proje teslim tarihinde mezun olmuş olması yarışmaya katılmasını engellemez.
- Yarışmaya katılacak projenin taşıyıcı sistemi çelik olmalıdır. Yarışmaya sunulan proje, daha ilkin Çelik Yapı Tasarımı Talebe Yarışmalarına katılmamış olmalıdır.
- Yarışmaya katılacak takımda; lisans eğitimi düzeyinde minimum bir mimarlık ve bir inşaat mühendisliği kısmı talebesi olmalıdır. Geliştirilecek projeye uygun olarak gereksinim duyulacak öteki disiplinlerden lisans ve yüksek lisans öğrencileri de takıma katılabilirler. Ekip üyelerinin, içinde bulundukları dönemdeki öğrencilik durumlarını, bağlı bulundukları yükseköğrenim kurumundan alacakları belge ile kanıtlamaları gerekmektedir. Bu öğrencilerin müracaat tarihinde mezun olmaları halinde de müracaat hakları saklı kalır.
- Katılımcılar, ekip arkadaşı bulma mevzusunda yesimgures@steelpro.org yada gencel@tucsa.org adresi ile de yazışabilir.
- Her bir takımın en fazla biri mimarlık biri de inşaat mühendisliği bölümlerinden olmak suretiyle iki öğretim elemanı danışmanı olabilir. Danışman öğretim elemanının adı proje takımıyla beraber “Danışman Öğretim Elemanı” şeklinde belirtilir. Bu yarışmanın jüri üyeleri danışman olarak vazife alamazlar.
- Bir talebe yalnız bir takımda yarışmaya katılabilir.
- Yarışmacılar, yarışma şartnamesine ilişkin izahat isteklerini / sorularını; Madde 8’de belirtilen Tanıtım Toplantısında sorabilirler ve/yada Sual Sorma Son Zamanı’ne kadar Jüri Raportörüne gönderebilirler (yesimgures@steelpro.org) yada www.steelpro.org web sayfasında yer edinen sorular-cevaplar alanına yazabilirler. Soruların yanıtları; ilgili yarışmacıların e-posta adreslerine gönderilir ve yarışma internet sayfasında de yayımlanır.
- Yarışmacılar, tasarım sürecinde mimari ve mühendislik alanında danışmak istedikleri teknik soruları, SteelPRO Teknik Danışma Kurulu’na iletilmek suretiyle www.steelpro.org web sayfasında yer edinen sorular-cevaplar alanına ileti bırakabilirler. Sual teknik açıdan uygun görüldüğü takdirde, SteelPRO Teknik Danışma Kurulu’nun yol gösterici yanıtları ilgili yarışmacıların e-posta adreslerine gönderilir ve yarışma internet sayfasında de yayımlanır.
- Bu şartnamenin geçerli son sürümü www.steelpro.org internet sayfasında yayımlanır.
- Yukarıdaki hususlara uymayan projeler değerlendirmeye alınmaz.
Gösterim Ve Telif Hakkı
- Yarışmacılar; yarışmaya sundukları projelerin gösterim ve tanıtım amaçlı kullanım ve sergileme haklarını yarışmayı düzenleyen Türk Yapısal Çelik Derneği ile paylaştıklarını kabul ederler. Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri, düzenleyici kuruluşlara karşı ortaklaşa ve zincirleme olarak mesuldür.
- Yarışma için sunulan, fakat telif hakkı üçüncü şahıslara ilişkin olan fotoğraf ve benzeri malzemelerin yukarıda belirtilen gösterim, kullanım ve sergileme imtiyazlarının alınmasından bu materyali sunan yarışmacılar mesuldür.
İhtiyaç Programı
- Tahsis edilecek yer ile ilgili bilgiler ilgili bakanlıklardan gelmesini takiben www.steelpro.org internet sayfasında yayımlanacaktır. Bununla beraber, yer görme mevzusunda bölgeye gezi olanağı sağlanabilirse bu konudaki bilgiler de aynı internet adresinden duyurulacaktır.
- Yarışmacıdan proje alanına ilişkin zemin yapısına uygun strüktür tasarım kararlarını ve iklim özelliklerini, mahalli – fiziki ve toplumsal özellikleri dikkate alan mimari tasarım önerisini teslim paftalarında tanıtması ve tasarım-bağlam-işlev ilişkisini aktarması beklenmektedir.
- Tasarlanacak yaratıcı yapısal çözümlerin ölçeği ve boyutları eğitim yerleşkesi planlama kararlarına bakılırsa değişim göstereceğinden, gereksinim programı da yarışmacılar tarafınca belirlenecektir.
- Yarışmacının, tasarım yaklaşımın anlatıldığı bir proje metni (500-1.000 kelime içinde) teslim etmesi beklenmektedir.
Proje Verileri
- Çelik taşıyıcı sistem tasarımı ile ilgili sınırlama yoktur.
- Rüzgâr yükü ve öteki yükler için verilen bölgeye ilişkin olan yük değerleri kullanılacak, küresel ısınmaya bağlı iklim değişimleri sebebiyle söz mevzusu yüklerin önümüzdeki 20 yıl içinde değişebileceği yarışmacılar tarafınca öngörülecek, bu öngörüler jüri tarafınca kabul edilecektir.
- Zelzele hesaplarında, zemin yapısı, yapının türü ve bulunmuş olduğu zelzele bölgesine ilişkin karakteristik değerler göz önüne alınacaktır.
Kullanılacak Standart ve Yönetmelikler
- Türkiye Bina Zelzele Yönetmeliği (TBDY 2018).
- Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik (2018).
- Göz önüne alınacak yük değerleri için ulusal ve internasyonal geçerliliği kabul edilen standart, yönetmelik vb. dokümanlar kullanılabilir.
Jüri Ve Değerlendirme
Jüri
- Y. Mimar Ahmet ALATAŞ,
- Prof. Dr. Mimar Ayhan USTA,
- Prof. Dr. Mimar Ece Ceylan BABA,
- Dr. İnş. Y. Müh. Onur GÜLEÇ,
- İnş. Müh. Özgür KÖYLÜOĞLU,
- Prof. Dr. Mimar Hasret EREN,
- Dr. İnş. Müh. Selçuk İZ
Raportör
- Yeşim Gür’eş, Sanat Yönetmeni, Dernek Müdürü
Proje Değerlendirme Ölçütleri ve Kuralları
Projelerin değerlendirmesinde şu ölçütler dikkate alınır;
- Mimari tasarımın yanında yapının taşıyıcı sisteminin, “sistem tasarımı ilkelerine ve tavsiye edilen sistem bileşenlerine” uygun ve çelik malzemenin özellikleri ve olanakları ile uyumlu olması
- Projelerde, mimarlık ve mühendislik çözümlerinde yaratıcılığın yanı sıra; mimarinin ve taşıyıcı sistemin uyum içinde olması, taşıyıcı sistem bileşenlerinin ön boyutlarının doğrulanmış, detay ilkelerinin çözülmüş olması,
- Çelik ve onun çeşitli kullanımlarına ilişkin bilgilerin yaygınlaştırılması ile çeliğin sağlamış olduğu avantajlara ve gelişimine dikkat çekilmesi.
Yapının zelzele performansı
- Ekonomik, toplumsal ve ekolojik sürdürülebilirlik ve döngüsel iktisat prensiplerine uyum,
Yukarıda belirtilen ölçütlere ilave olarak aşağıdaki nitelikler de göz önünde bulundurulur;
- Projelendirme safhasında, mimari proje tasarımı ile mühendislik çözümlerinin eşzamanlı ve eşgüdüm halinde yürütülmesi ve bunun ne şekilde gerçekleştiğinin mimari ve mühendislik izahat raporlarında belirtilmesi,
- Yarışmacıların ele almış olduğu program, kapasite, işlev ve teknolojik veriler,
- Projenin örneksiz olması.
- Yarışmaya sunulan bir projenin konseptinin ve tasarım kararlarının, daha ilkin yapılmış bir projeyle mühim seviyede örtüştüğünün, dolayısı ile meydana getirilen “aktarma (intihal)” sebebiyle projenin örneksiz olmadığının belirlenmesi halinde söz mevzusu proje Jüri tarafınca yarışma dışı bırakılır, ödül verilmişse ödülü geri alınır. Ödülün geri alınması halinde, öteki projelerin sıralamasının değişip değişmeyeceğine jüri karar verir.
Değerlendirme sonuçlarının duyurulması
- Değerlendirme neticeleri yarışmacılara, Jüri değerlendirmesini takiben en kısa zamanda e-posta ile bildirilir,
- Değerlendirme neticeleri, bununla beraber http://www.steelpro.org ve http://www.tucsa.org web sitelerinde, Türk Yapısal Çelik Derneği tarafınca ayda bir piyasaya çıkan e-bülten ve iki ayda bir piyasaya çıkan Çelik Yapılar dergisinde yayımlanır.
- Ek olarak, dereceye giren projeler imkân olduğu takdirde 24. Yapısal Çelik Günü’nde sanal ortamda sergilenecektir.
Müracaat ve Projelerin Teslim Şekli
Müracaat
- Müracaat ve takip eden yazışmalar ile Raportörle görüşmeler, ekip adına kendi aralarında seçtikleri ekip sözcüsü tarafınca yapılır.
- Müracaat, aşağıda Madde 8 (Yarışma Takvimi)’de belirtilen tarihlere uygun olarak iki aşamalı gerçekleştirilir: “Kayıt” ve “Proje Teslimi”. ‘Kayıt İçin Son Müracaat Zamanı’ne kadar, Müracaat Formunu göndermeyen ekip yarışmaya katılamaz.
- Yarışma başvuruları Türk Yapısal Çelik Derneği’nin www.steelpro.org internet adresinden yapılır.
- Kayıt başvurusunun peşinden başvuran kişiye sistem / raportör tarafınca Rumuz verilir.
- Yarışmacılar kendileri ek olarak bir rumuz oluşturamazlar.
- Teslim edilen pafta, belge, kâğıt ve zarfların üstünde proje sahiplerinin kimliğini belli eden herhangi bir işaret bulunması, projenin yarışmadan elenmesine niçin olur. Her bir dijital paftanın sağ üst köşesine katılımcılara verilecek olan rumuz yazılır.
- Yarışmacılar, yarışma internet sayfası adresi üstünden kayıt formu doldurarak isim, adres ve lüzumlu bilgilerini yarışma raportörlüğüne bildirirler. Kayıt formunun elektronik ortamda raportörlüğe ulaştırılmasının peşinden katılımcıya kaydının ulaştığına dair onay yazısı gönderilir.
İstenenler
- Yerleşkenin konumunu ve bağlamını da gösteren uygun ölçekte konum plan ve kesitleri.
- Yerleşkede yer edinen tüm binaların kat planları, kesitler, görünüşler ve 3 boyutlu anlatımlar.
- Tavsiye edilen programa uygun ölçekte paftalar (Kullanılan ölçeğin paftada gösterilmesi zorunludur, ölçeksiz çizim kabul edilmez. Çelik taşıyıcı sistemin bütününü ifade eden plan, kesit, görünüş ve uygun ölçekte birleşim bilgileri ile tasarımcının fikrini özetleyen, uygun görmüş olduğu yerlerden kafi ölçek ve sayıda sistem ve nokta bilgileri (1/20 ilâ 1/5), saçak-cephe-ışıklık vb. tehlikeli sonuç noktalarda bağlantı detayı (1/20) ve tasarımın bütününü oluşturan çelik sistemin uygulama detayına (1/50) yer verilir).
- Binaya ve çevreye ilişkin analizler, işlevsel kurgunun çözümlenmesine ilişkin yaklaşımlar, tasarım sürecinde ele alınan düşünceleri ifade eden her türlü taslak, şema, diyagram vb. ifadeler.
- Proje Raporu/Metni. Projede tanımlanan tasarım probleminde yer edinen yaratıcı çözüm önerilerinden beklenen yapısal ve toplumsal yararları içerecek şekilde hazırlanmalıdır (500-1.000 kelime içinde). Söz mevzusu metin çeşitli çizim ve diyagramlar ile desteklenebilir.
- Mimari Izahat Raporu. Mimari tasarımın kavramsal ve ilkesel açıklamalarını içerecek şekilde hazırlanmalıdır (En fazlaca 500 kelime).
- Mühendislik Izahat Raporu. Kullanılan yönetmelikler, standartlar ile taşıyıcı sistemin matematik modeli, taşıyıcı sistem planı ve ana taşıyıcı sistemin tasarım ve kesit hesaplarını kapsamalıdır. Hesap raporlarında ve tasarım modellerinde, sistem seçimlerinde esas alınan kriterler ve hesap sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri içeren açıklayıcı bilgiler ile boyutları içeren özet açıklamaların tablolar ve şekillerle özetlenerek teslim edilmesi gerekir. (Kullanılan görseller haricinde en fazlaca 1000 kelime)
- Tüm bunlara ek olarak, tasarımcı projeyi animasyon yada kısa bir film (en fazlaca 60 sn.) ile de ifade edebilir.
Sunum Koşulları
- Projeler A1 boyutunda (594 x 841 mm) minimum 2, en fazlaca 4 pafta halinde PDF ve JPEG formatlarında (300 dpi çözünürlükte), proje takımının tercih edeceği ölçek ve sunum tekniği kullanılarak hazırlanmış olur.
- Mimarlık ve Mühendislik Izahat Raporları, sağ üst köşesinde rumuz bulunan A4 ebadında kâğıda, mimarlık ve mühendislik için ayrı ayrı, WORD ve PDF formatında hazırlanmalıdır.
- Her proje, yukarıda Madde 7.a.(3) bendinde belirtilen esaslar dahilinde bir rumuzla tanımlanır. Teslim edilen belgelerde, bir tek söz mevzusu rumuz kullanılır, bunun haricinde proje sahiplerinin kimliğini belli eden herhangi bir işaret bulunmaz (Bakınız 7.a.(4) bendi).
Projenin Teslimi
Projenin yüklenmesi aşağıdaki hazırlıklar yapılır,
- Gönderilecek dosyalar, aşağıdaki aşamalar halinde ve her aşama belgeleri için dosya adı rumuz rakamlarında oluşan birer dosya içinde dijital olarak .zip yada .rar formatında gerçekleştirilir. Dosyalama örneği aşağıda olduğu gibidir:
- Proje yüklemesinin yapılabilmesi için Kayıt kapsamında ön müracaat formunun doldurulmuş ve değişim var ise güncellenmiş olması gerekir. Bunu takiben ilk aşamada, aşağıda 7.d.(3)
Yarışma İletişim
Türk Yapısal Çelik Derneği
Adres: Altunizade Mah. Bayramağa Sok. Aksu Ap. No:14 D:4 Üsküdar İstanbul
E-posta: pr@tucsa.org
Tel: 0216 474 3135
Raportör: Yeşim GÜR’E?z
E-posta: yesimgures@steelpro.org
Gsm: 0542 288 9677
SteelPRO Çelik Yapı Tasarımı Talebe Yarışması 2023 Ödülleri
Yarışmaya katılım hakkı kazanmış projelerin, yukarıda Madde 5.b bendinde belirtilen ölçütlere bakılırsa değerlendirilmesi sonucunda; 4 eşdeğer ödül ile Jüri tarafınca belirlenecek sayıda projeye mansiyon ödülleri verilir. Ödüller aşağıda belirtildiği gibidir.
- Eşdeğer Ödül: Ödül alan her ekip başına 10.000 ₺ olarak belirlenmiştir. Eşdeğer Ödül sayısı 4 tane geçemez.
- Mansiyon Ödülleri: Mansiyon kazanan her bir takıma 2.500 ₺ verilecek olup, Mansiyon ödülleri için toplam miktar 10.000 ₺ geçemez. Jüri, dörtten fazla projeye mansiyon ödülü verilmesine karar verilmiş olduğu takdirde, toplam miktar olan 10.000 ₺ Jürinin uygun görmüş olduğu sayıda mansiyon sahibi ekip içinde eşit olarak bölüştürülür.
Yetişim Olanağı. Eşdeğer Ödül kazanan proje yarışmacılarına imkanlar ölçüsünde;
- Türk Yapısal Çelik Derneği tarafınca Hatay’da gerçekleştirilmek suretiyle hazırlanacak okul projesi kapsamında yetişim yapması, vazife alması için öncelik tanınacak,
- Yapınak / laboratuvar / şantiye gezileri düzenlenecektir.
Yukarıdaki ödüllere ilave olarak, Jüri değerlendirmesi sonucunda;
- Ödül alan proje gruplarının üyelerine ve danışmanlarına “SteelPRO BAŞARI BELGESİ”
- Son elemeye kalan sadece ödül almayan projelerin katılımcılarına ve danışmanlarına “SteelPRO BAŞARILI KATILIM BELGESİ”
- Son elemeden ilkin elenen projelerin kolokyuma katılan katılımcılarına ve danışmanlarına “SteelPRO KATILIM BELGESİ” verilecektir.
- İki senenin kazanan projelerinden TUCSA tarafınca belirlenecek olanlar, Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafınca iki yılda bir düzenlenen “European Steel Design Student Awards 2025” yarışmasına aday gösterilebilir. Öğrencilerin o tarihte mezun olmaları bu yarışmaya katılmalarını engellemez.
Yarışma Takvimi
Sual Sorma Son Tarıhi: 30 EKİM 2023
Soruların Yanıtlanması: 6 KASIM 2023
Kayıt İçin Son Müracaat Zamanı : 8 KASIM 2023
Proje Son Teslim Zamanı: 15 KASIM 2023
Jüri Değerlendirmesi: 20 KASIM-25 KASIM 2023
Sonuçların Açıklanması: 27 KASIM 2023
Jüri Talebe Değerlendirme Toplantısı: 7 ARALIK 2023
Ödül Töreni: 7 ARALIK 2023
SteelPRO Çelik Yapı Tasarımı Talebe Yarışması 2023 Detaylı Data ve Müracaat için: http://steelpro.org/