Ticaret maksadıyla elde bulundurulan taşınmaz mallar zekâta tâbidir. Kişilerin ticarî amaçlı olarak alıp sattıkları taşınmaz mallar da bu kapsamda yer alır. Buna bakılırsa, ofis ve konut şeklinde kullanım amaçlı olmayıp alıp satmak amacı ile kişilerin ellerinde bulundurdukları taşınmazların, bir senelik borçları çıktıktan sonrasında değerleri nisap miktarına ulaşmış ve üstünden bir sene geçmiş ise kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 20).
Ticaret yada yatırım amaçlı kısaca hemen sonra değerlenince satmak suretiyle alınmış olan taşınmazların zekâtları her sene piyasa değerleri üstünden verilir. Ev, dükkân, tarla yada bağ-bahçe yapma niyetiyle satın alınan arsalar ise zekâta tâbi değildir.
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Kira gelirleri zekâta tâbi midir? 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.