Ulusal Vapur ve Yat Tasarım Yarışması yarışmanın temel amaçları içinde,
Projelerde talep edilen özellikler:
Tam boyu 24 metre altı
CE sertifikalı
Enerji verimliliği ön planda olan,
Internasyonal kurallara uygun (ILO, IMO, SOLAS vb. kriterler aranacaktır.)
Tüm tasarımlarda mühendislik hesaplarına yer verilmesi gerekmektedir. Şartları karşılamayan ve mühendislik hesapları ihtiva etmeyen tasarımlar jüri tarafınca değerlendirme haricinde bırakılabilir.
Yarışma Müracaat Koşulları
Yarışma, 2022/2023 Eğitim Öğretim Yılı İtibariyle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki üniversitelerin tüm mühendislik, mimarlık, vapur ve yat dizaynı, endüstriyel tasarım fakültelerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü talebe gruplarına açıktır. Yarışmaya katılım elde eden talebe grupları minimum bir en fazla dört kişiden oluşabilir. Gruplarda minimum bir Vapur ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği ya da Vapur İnşaatı ve Vapur Makineleri Mühendisliği talebesi olmalıdır. Grupta anılan bölümlerden 1 talebe olması halinde öteki grup üyeleri herhangi bir mühendislik yada mimarlık disiplininde tahsil gören öğrenciler olabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak kaydıyla, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki üniversitelerin yukarıda sayılan bölümlere denk olan bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrenciler de yarışmaya katılım sağlayabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki üniversitelerden katılım sağlayacak öğrenciler yarışmaya tek başlarına katılım sağlayamazlar, gruplarındaki öteki üye/ üyelerden minimum biri Türkiye’de öğrenimine devam ediyor olmalıdır.
Tanımlanan bölümlerin haricinde kalan branşlarda tahsil gören öğrencilerin yarışmaya katılım sağlamaları için projeye başlamadan ilkin vapur@iib.org.tr adresine taleplerini bildirmeleri gerekmekte olup taleplerinin jüri tarafınca pozitif yönde değerlendirilmesi halinde yarışmaya katılımları mümkün olabilecektir.
Yarışmacıların;
Jüri üyelerinden herhangi birinin ortağı, yardımcısı ya da birinci dereceden akrabası olmaması,
Jüri çalışmalarının hiçbir safhasına katılmamış olması,
Yarışmayı açan kuruluşta çalışıyor ve/yada yarışmayı açan kuruluşta çalışan birinin birinci dereceden akrabası olmaması,
Yarışma şartnamesinde belirtilebilecek ihtimaller içinde koşullara uyuyor olması şarttır. Bu şartlara uymayanların projeleri yarışmaya katılmamış sayılır.
Yarışmaya katılan her proje için “özgünlük”, “daha ilkin herhangi bir yarışmada ödül almamış olması” ve “hâlihazırda tasarımı yapılmış, üretilmiş ve satışa sunulmamış olması” şartı aranmaktadır. Bunların aksi bir durumun tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin çoğunluğu tarafınca onaylanması halinde, söz mevzusu proje ve bu proje ile yarışmaya başvuran yarışmacı/yarışmacıların başvuruları yarışma kapsamından çıkarılacaktır. Eğer proje ödül kazanmıştır ise, kazanılan ödülle birlikte bu proje ile yarışmaya başvuran yarışmacı/yarışmacıların kazandıkları tüm ödüller İİB Genel Sekreterliği tarafınca geri istenir. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulacaktır.
Ödül kazanan bir projenin iptal edilmesi halinde, söz mevzusu projenin yerine en oldukça oyu alan sıradaki tasarıma aynı ödül ve hakları devir edilecek ve meydana getirilen değişim yarışma ilanının yapıldığı WEB sitesinde (www.gemiyattasarim.org) duyurulacaktır.
Yarışmanın Kuralları ve Yarışmacılardan İstenenler
“Vapur ve Yat Tasarım Yarışması”na katılmak için lüzumlu olan çizim ve ifade kuralları aşağıda sıralanmıştır:
Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar WEB sayfasından temin edilecek ve yarışmaya müracaat da WEB sayfası (www.gemiyattasarim.org) vasıtasıyla yapılacaktır.
Her yarışmacı grubu şu aşamaları gerçekleştirerek yarışmaya katılabilir:
Tüm yarışmacılar WEB sitesinden (www.gemiyattasarim.org) temin edilecek “Yarışma Şartnamesi”ni okuduktan sonrasında,
Tüm yarışmacılar “Müracaat Başlangıç Detayları”ni dolduracak,
Arkasından tüm yarışmacılar “Kimlik Data Formu”nu ve “Taahhütname”yi eksiksiz doldurup web üstünden onaylayacak,
A3 boyutundaki kâğıda ister bilgisayar ortamında isterse dökümünü alıp elle çizip tarayarak tasarımlarını (PDF formatında) ve ölçekli olarak 2 değişik şekilde yollayacaktır:
e-posta ile vapur@iib.org.tr adresine gönderilmeli (Gönderi boyutunun yüksek olması durumunda görseller wetransfer vasıtasıyla birliğin e-posta hesabına ulaştırılmalıdır. Bu yolla ulaştırılan projelerin teyidi ve ulaştırılması tamamen katılımcının sorumluluğundadır. )
Daha ufak boyutta WEB sayfasına (www.gemiyattasarim.org) direkt eklenmeli, (en fazla 500 KB boyutunda) (web adresine tasarımın tamamı değil yalnızca 1 sayfasının düşük çözünürlüğünde olan olarak eklenmesi yeterlidir. Web sayfasına meydana getirilen müracaat yalnızca denetim amaçlı olup jüri heyeti tarafınca incelenecek olan detaylar mail ile iletilen dosyada sunulmalıdır.)
Not: Tasarıma ilişik tüm görseller aynı pdf içinde yer almalıdır. Yalnızca proje raporu ayrı bir dosya olarak iletilebilir. Biri görsel tasarımlar, birisi proje raporu olmak suretiyle en fazla iki dosya ile müracaat yapılmalıdır.
Tasarımların her iki yoldan da teslim alındığı hususunda teyit alınması gerekmektedir.
Tasarımların yer almış olduğu tüm sayfalarda sağ üst köşesinde üç harf ve beş rakamdan oluşan bir RUMUZ yazılacaktır. Tasarımların yer almış olduğu tüm sayfalarda tasarımı meydana getirilen deniz taşıtının adı yazılacaktır. (Hem tasarıma verilecek olan ismin hem de belirlenecek olan rumuzun yarışmacı isimlerini yada üniversitelerini belli edecek mahiyette olmaması gerekmektedir. Jürinin yarışmacının kim bulunduğunu rumuzu yada tasarımında yer edinen işaretler ile tespit edebilmesi halinde tasarımı yarışma haricinde bırakmak hakkı bulunmaktadır)Her projede; tasarımın temel ilkelerini açık olarak tanımlayan ve uygulamalarını özetleyen görünüşler ile tasarımın plan, profil ve kesit görünüşleri yer alacaktır. Söz mevzusu projenin aynı hali e-posta ( vapur@iib.org.tr ) yöntemiyle da İİB Genel Sekreterliği’ne gönderilecektir.
İİB Genel Sekreterliği’ne gönderilecek tasarımın üstünde rumuz, tasarımla ilgili temel bilgiler haricinde, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare yada işaret bulunmamalıdır. Geçmiş yıllarda yarışmaya katılım elde etmiş olan yarışmacıların daha ilkin kullandıkları rumuzdan değişik karakter ve sayılar kullanımı gerekmektedir. Gönderilecek olan tasarım dosyasında yer alacak internet sayfası bağlantısı, adres çubuğu şeklinde ibarelerde tasarımcılara ilişik bir işaret yada ipucu oluşturabilecek detay bulunmamalıdır.
Tasarım meydana getirilen sayfanın alt kısmına aşağıda bilgileri verilen şekilde tasarıma ilişik açıklamalar yazılacaktır.
Sayfanın Altına Yazılacak Tasarıma Ilişkin Açıklamalar:
(Sayfanın alttan 5 santimetre. yukarıda çizilecek bir çizginin sağ alt kısmına aşağıdaki sırayla yazılacaktır.)
Tasarımın İsim Önerisi (tasarımın her sayfasında yer almalıdır.)
Tasarımın Konsepti ve Temel İlkeleri
Üretimde Kullanılacak Malzemeler
Sunum Dosyasına Ilişkin Açıklamalar
Sunum dosyası aşağıdaki detayları içeren 6 posteri (mecburi olan 6 posterin haricinde tasarıma ilişkin görselleri içeren ilave posterler hazırlanabilir) içermelidir.
Poster 01: Ana Tasarım Posteri. Tasarımın etkisinde bırakan bir görseli tam sayfa olarak bulunmalıdır. Sayfanın sağ üst köşesinde RUMUZ, sol üst köşesinde tekne adı bulunmalıdır. (Bu bilgiler tüm sayfalarda yer alacaktır.) Sayfanın alttan 5cm yukarısına çizilecek çizginin altına aşağıdaki bilgiler yazılmalıdır.
Tasarımın İsim Önerisi
Tasarımın Konsepti ve Temel İlkeleri
Üretimde Kullanılacak Malzemeler
Poster 02: Genel Yerleşim Posteri. Tasarımın genel yerleşim planını (2D) içermelidir. Çizim şeklinde ya da renklendirilmiş olabilir. Teknenin temel görünüşlerini içermelidir. Tanklar ve ambarlar belirtilmelidir.
Poster 03: İnovatif Özellikler Posteri. Tasarımın inovatif, çevreci, yeni nesil teknoloji içeren vb. ayırt edici ve üstün özelliklerinin belirtildiği bir posterdir.
Poster 04: Tasarım Özellikleri Posteri. Tasarımın dış ve iç tasarımı ile ilgili görseller ve bilgilendirmeler yer almalıdır.
Poster 06: Stabilite Hesaplamaları Posteri. Teknenin tanklarını, yükleme durumlarını ve stabilite hesaplamalarını içermelidir. Bonjean eğrileri bu posterde gösterilmelidir.
Posterler haricinde yapılacak tüm mühendislik hesapları PROJE RAPORU olarak ayrı bir word dosyası ile bildirilebilir. Yarışmacılar tüm bu işlemlerin peşinden “Talebe Belgesi”, “Vesikalık Fotoğraf” ve “Nüfus Cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi”ni (TC Kimlik Numarası ne olursa olsun olmalıdır) WEB sitesine (www.gemiyattasarim.org) direkt yükleyerek İİB Genel Sekreterliği’ne ulaştıracak ve yarışmaya müracaat işlemini tamamlayacaktır. Talebe belgesi olarak yarışmacının yarışma müracaat tarihleri dahilinde talebe bulunduğunu ispatlar özellikte belge olması yeterlidir. (Transkript, mezuniyet belgesi sureti, mezuniyet belgesi vb.)
Yarışmacılar isteğe bağlı olmak koşulu ile bu aşamadan sonrasında ekrana çıkacak ikonlar vasıtasıyla “Proje Raporu” ve “Kısa Özgeçmiş”lerini WEB sitesine (www.gemiyattasarim.org) yükleyebilirler.
Tüm “Müracaat Belgelerinin” eksiksiz doldurulması, onaylanması ve WEB sitesine (www.gemiyattasarim.org) yüklenerek bilgilerin İİB Genel Sekreterliği’ne ulaşmasını takiben her yarışmacı grubuna bir müracaat numarası verilecek ve başvurunun İİB Genel Sekreterliği tarafınca alındığı ve kabul edilmiş olduğu teyit edilecektir. Bu numarayı almayan yarışmacı grubu müracaat yapmış sayılmayacaktır. Müracaat numarası ve yarışmacı grubunun kendisi tarafınca oluşturulan şifrenin yarışmacılar tarafınca unutulmaması için kaydedilmesi ehemmiyet taşımaktadır.
WEB sitesinden (www.gemiyattasarim.org) müracaat esnasında tamamlanmamış informasyon doldurulması yada işaretlenmesi ihtiyaç duyulan bir alanın işaretlenmemesi halinde; otomatikman bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğinden, yarışma ile ilgili formların eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Sırasıyla; tüm yarışmacılar tarafınca yarışma şartnamesinin okunması, peşinden yarışma müracaat formlarının tüm yarışmacılar tarafınca doldurulması işlemlerinin peşinden yarışma taahhütnamesinin onaylanması aşamasına geçilecektir. Tek bir ikona tıklayarak yapılacak olan bu taahhütname onaylanması işlemi;
Yarışmaya başvuran kişilerin hazırlanan yarışma şartnamesi hükümlerine uygun olduğu ve yarışmacıların şartname hükümlerini tüm yasal haklar ve sorumluluklar kendilerine ilişik olmak suretiyle kabul etmiş olduğu anlamına gelmektedir. Şu demek oluyor ki yarışmaya katılan tüm kişiler, taahhütname onaylanması işlemi ile katılım koşullarını harfiyen kabul ettiklerini ve uygun koşulları yerine getirdiklerini kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
Yarışmaya tek şahıs olarak yarışmaya katılım sağlayacak kişiler kendilerini sistemde hem grup lideri,hem grup üyesi olarak tanımlamalı ve müracaat sürecine o şekilde devam etmelidir.
“Taahhütname Formu”nda, ilgili gruba ilişik şahıs sayısınca ayrı taahhütname formu doldurulacak, ekrana ilk çıkan “Taahhütname Formu” grubun temsilcisi olarak seçilen ve formda belirtilen grup lideri adına doldurulacak, bu formun doldurulmasının peşinden ekrana ikinci “Taahhütname Formu” çıkacak bu biçim ise gruptaki öteki kişilerin detayları girilerek doldurulacaktır.
Yarışmacılar, yarışmaya sundukları tüm çalışmaların kendilerine ilişik bulunduğunu ve üçüncü kişilerin tasarım üstünde hak iddia etmeleri halinde sorumluluğun yarışmacıya ilişik bulunduğunu bildiren “Taahhütname”yi doldurup onaylayacaklardır.
Yarışmacıların “Kimlik Data Formu”nun üstündeki adres, telefon, faks ve e-posta adresi bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak doldurmaları mecburi olup, söz mevzusu biçim, grup çalışmasıysa her grup elemanı için ayrı ayrı düzenlenecektir.
Yarışmacılardan WEB sitesi vasıtasıyla müracaat esnasında vesikalık fotoğraflarını ilave ederek İİB Genel Sekreterliği’ne göndermeleri, katalog ve/yada kitapçık içinde kullanılması amacıyla istenilebilecektir.
Yarışmacılardan WEB sitesi vasıtasıyla müracaat esnasında, nüfus cüzdanlarının taranmış halini yüklemeleri kimlik teyidi amacıyla istenilmektedir.
Tasarım üstünde sağ üst köşede belirlenen rumuz, tasarımların tasarımcı adı ve eğitim detayları ile sergilenip sergilenemeyeceğini beyan eden izahat, katılım şekli yer alacaktır.
“AÇIKLANABİLİR” ibaresi, projenin yarışma sonunda tasarımcı adı ve eğitim detayları ile sergilenmesine, ek olarak tasarımın düzenlenecek sergi, hazırlanacak kitap ve kataloglarda tasarımcı adı, yazışma detayları ve vesikalık fotoğrafı ile birlikte yer almasına tasarımcı/tasarımcılarının izin vermesi anlamına gelmektedir. “AÇIKLANAMAZ” ibaresi yazılması halinde; söz mevzusu projeler yarışma sonunda düzenlenecek sergi, oluşturulacak kitapçıklar ve kataloglarda yer alacak sadece, tasarımcılarının adı, yazışma detayları yada vesikalık fotoğraflarına yer verilmeyecektir. “AÇIKLANAMAZ” ibaresi, kimliklerin yalnız medyaya ve topluma karşı kapalı olduğu anlamına gelmekte, Yarışma Sekretaryası Asli Jüri Üyeleri’ne kapalı olduğu anlamına gelmemektedir. Üstünde ibare belirtilmemiş zarflar “AÇIKLANABİLİR” kabul edilerek, yapıt sahipleri, yarışma sonunda düzenlenecek sergi, oluşturulacak kitapçıklar ve kataloglarda açık kimlikleri ile yer alacaktır.
Rapor ve proje sunum paftaları üstünde belirtilen yazı karakterleri haricinde işaret yada belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda proje yarışma kapsamından çıkarılacaktır.
Yarışmacıların teknolojik araştırma halletmeye özendirilmesi, örneksiz tasarım yapmaları için yönlendirilmesi, öğretim üyelerinin proje gruplarına yalnız yol gösterici olarak destek vermesi temel ilke olacaktır.
Okullar müfredatın gereksinimi olarak öğrencilerden herhangi yaratıcılık gerektiren bir işi tamamlamış olmalarını isteyebilirler. Öğrenciler yarışmaya böylesi bir emek vermeyi sunup sunmamakta serbesttir.
Yarışmaya katılan her tasarımcı, tasarımların sergilenmesine, bu şartname koşulları içinde izin verir.
Ulusal Vapur ve Yat Tasarımı Yarışması 2023 Ödülleri