Bir Dönüştürme ve Değerlendirme Aracı Olarak Mimarlık
Dünya ve bilhassa internasyonal sermayeyi çekme yarışında çekicilik merkezi olmaya çaba eden metropoller, bazı mega projeler üstünden mimarinin araçsallaşmaya devam ettiğine tanıklık ediyor. Hayata geçirmeye ve hatta yıkarak dahasını inşa etmeye odaklanan yaklaşımı, bilgili bir halde manipüle etme ihtiyacı duyuluyor. Bugün mimarlığın, yapmak kadar yapmamaya, var olanı tekrardan değerlendirmeye, gerekirse eklemlenerek başka bir yeni üretmeye açık bir alan olduğu vurgulanıyor.
Bu anlamda 2023 Ytong Mimari Düşünce Yarışması kapsamında iştirakçilerin kendi seçecekleri bir yapılı çevrede, seçilen yapı ya da yapıları “tekrardan” değerlendirmeleri, bunu yaparken mimarlığı bir dönüştürme ve değerlendirme aracı olarak ele almaları umut ediliyor.
Yarışmacı, mevcut olanın tekrardan değerlendirilecek olan ile beraber ne şekilde var olabileceği, var ise arasındaki gerilimi, eklerini projeye dahil ederek mevzuyu eleştirel bir yöntem ile ele alabilir. Proje “Bir Dönüştürme ve Değerlendirme Aracı Olarak Mimarlık” mevzusu kapsamında; tekrardan işlevlendirme, kültür, kimlik, tabiat dostu tasarım yaklaşımları, iklim krizi, kültürel mirasın korunması, azca yapma, küçülme benzer biçimde kavramları merkezine alabilir.
Proje alanı; mahalli bir bina, minik bir ev, kentsel dönüşüme uğramış bir mahalle, mekânsal standardını yitirmiş bir sokak, atıl bir yapınak binası, yarı-harabe bir zamanı mekân, bir türlü korunamadığı için çevrelenmiş eski bir yapı benzer biçimde değişik ölçek ve bağlamda seçilebilir. Söz edilen örnekler ile sınırı olan olmayan proje alanı seçimi, yarışmacının dikkat çekmek istediği mevzuya ilişkin şehir içinde dokunulmaz bir yapı benzer biçimde görünen kışkırtıcı bir örnek de olabilir.
Yarışmacıların seçecekleri yerde geliştirecekleri projeyi;
güç ilişkilerine dayanan ideolojik boyutu,
değişik fikirleri bir arada barındıran gerilimleri ile münakaşaya açık mesleki zemini,
üretim ve tüketim ilişkileri içinde anlaşılmaya açık yaklaşımı,
ekolojik, ekonomik, kültürel ve toplumsal referansları ile ele almaları ve
mevzuya, yapı ölçeğinde faydacı bir yaklaşımdan ziyade, kurduğu ilişkiler içinde bütünsel bir anlam ifade edecek şekilde yaklaşmaları beklenmektedir.
Not: Yarışma takvimi yenilenmiştir, şartnamede yer edinen tarihler güncel tarihler göz önüne alınarak değerlendirilmelidir.
Mimari Tasarım Yarışması Müracaat Koşulları
Yarışmacılar aşağıdaki koşullara uymalıdır:
Yarışmaya kişi ya da ekip iştirakı serbesttir. Takımlar en fazla 3 kişiden oluşabilir.
Ekip üyelerinin her birinin bu koşulların tümüne uyması zorunludur. Bu durumda, ekipten bir kişinin, yetkisi yarışmayı düzenleyici müessese ile ilişkilerin yürütülmesiyle sınırı olan olmak suretiyle ekip temsilcisi olarak belirtilmesi gerekir.
Ekip temsilcisinin mimar/mimarlık talebesi olması koşuluyla takımlar öteki disiplinlerden katılımla oluşturulabilir. Ekip temsilcisi, mimarlık eğitimine devam ediyorsa (lisans, yüksek lisans, doktora) talebe belgesini; mezunsa mezun olduğuna dair mezuniyet belgesi örneğini, müracaat esnasında ibraz etmesi gerekmektedir. Öteki iki ekip üyesi değişik disiplinlerden talebe yada mezun olabilir.
Iştirakçilerin 20 Mart 2023, Pazartesi gününe kadar www.ytongakademi.com adresinden projelerini, katılımcı formunu doldurarak yüklemeleri gerekmektedir.
Yarışmaya katılan ekiplerin üyelerinin her biri, düzenleyici kuruluşa karşı ortaklaşa ve zincirleme olarak mesuldür.
Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar:
Katılımcı Müracaat Formunu doldurmuş olmak (tüm ekip üyeleri için geçerlidir),
Seçici Kurul üyeleri ile raportörleri atayanlar içinde olmamak,
Seçici Kurul üyeleri ve raportörler ile bunların 1. dereceden akrabaları ya da ortakları içinde olmamak,
Seçici Kurul çalışmalarının herhangi bir kısmına katılmamış olmak,
Yarışmayı açan kuruluşta, bu yarışmayla ilgili her türlü işlemi hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.
Bu koşullara uymayanlar, düşünce projelerini teslim etseler bile yarışmaya katılmamış sayılır.
Yarışma Süreci ve Yönetimi
Yarışma, www.ytongakademi.com isminde internet sayfası üstünden yürütülecektir.
Katılımcılar müracaat formunu doldurup, 3. ve 6. maddede belirtilen öteki belgelerle beraber ön proje yüklemelerini 20 Mart 2023, Pazartesi gününe kadar bu site üstünden gerçekleştirmelidir.
Katılımcılar, diledikleri medya türündeki çalışmalarını belirlenen teslim formatıyla yüklemelidir. Düşünce projeleri, yüklemeler için kafi alan elde eden bir bulut sisteminde toplanacaktır.
Yarışma kapsamında katılımcılardan temaya ilişkin gerçek bir YER belirlemeleri, yer-mekân özelinde gerçek bir SORUNu tanım etmeleri ve devamında gerçekleşmeyecek bile olsa bir ÇÖZÜM üretmeleri beklenmektedir. Katılımcılar, fikirlerini istedikleri ölçekte ele alarak yarışma konusunu yorumlayabilirler. Üretilen çözüm senaristliği, yarışma amacında belirtildiği benzer biçimde net olarak jüriye aktarılmalıdır.
Yarışmanın, ortak akıl ile etkileşim yaratılarak düşünce paylaşımına fırsat veren saydam bir süreç sunması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, ön proje teslim zamanı sonrası yarışma internet sayfası ve toplumsal medya üstünden her insanın erişimine ve katılımına açık olarak yürütülecek bir dijital kolokyum düzenlenecektir.
Yüklenen projeler, dijital kolokyum süresince, yarışmaya kayıt anında sistemin otomatik atadığı rumuzlarla tanımlı olarak yarışma internet sayfasında her insana açık ve eş zamanlı olarak yayınlanacaktır.
Dijital kolokyum üstünden jüri yorumlarını alan yarışmacılar, son teslim geçmişine kadar fikirlerini geliştirmek ve sundukları projeleri zenginleştirmek için zamana haiz olacaktır.
Jüri, takvimde belirtilen jüri değerlendirme toplantısında, tarafsızlık hassasiyetini devamlı koruyarak yarışma temasına en uygun fikirleri ve bu tarz şeyleri en başarıya ulaşmış şekilde sunan ilk üç projeyi eşdeğer ödül için belirleyecektir.
Ytong, yarışmanın tüm aşamalarında jürinin tarafsızlığını sağlamayı taahhüt eder. Kayıt esnasında alınan kişisel bilgilerin tamamı jüri seçimini yapıncaya kadar Ytong tarafınca projelerle ilişkilendirilmeyecektir.
Jüri kararları nihaidir ve kazananlar jürinin uygun görmüş olduğu süreç ve puanlama şekilleri uyarınca seçilecektir. Kazanan projeler, www.ytongakademi.com adresinde kamuya açık ve müddetsiz olarak yayınlanacaktır.
Ytong, kayıt esnasında proje sahiplerinden alınacak gösterim izni onayıyla yarışmaya katılan tüm projeleri www.ytongakademi.com adresinde kamuya açık ve müddetsiz olarak yayınlama hakkına haiz olacaktır.
Dijital Kolokyum
Ytong Mimari Düşünce Yarışması, süreç ve yöntemiyle şeffaflığı benimsemekte, tüm disiplinlerden katılıma açık oluşuyla da farklılık yaratarak, yarışma mevzusuna yönelik üretilen çeşitli medya türlerinde sunulmuş düşünce projelerinin hem jüriden hem de birbirinden beslenmesi gerektiğine inanmaktadır. Her insana açık münakaşa ortamının yarışma bitiminde değil de öncesinde yaratılması için dijital olarak yürütülecek bir kolokyum kurgulanmıştır.
Dijital kolokyum süreci aşağıdaki gibidir:
Yarışmacılar düşünce projelerini 20 Mart 2023 geçmişine kadar siteye yüklemelidir.
Yüklenen projeler, dijital kolokyum süresince, yarışmaya kayıt anında sistemin otomatik atadığı rumuzlarla tanımlı olarak yarışma internet sayfasında her insana açık ve eş zamanlı olarak yayınlanacaktır.
Jüri üyeleri, her bir proje üstüne görüşlerini 8 Nisan 2023 tarihinde düzenlenecek www.ytongakademi.com ve youtube.com/turkytong canlı yayınında izleyicilereaktaracaktır.
Canlı gösterim esnasında, yarışma sitesi gösterim sayfasındaki chat bölümünden, youtube yayını yorum bölümünden, toplumsal medya üstünden sual sorulabilecek, yarışmacılar karşılıklı olarak tüm projeler üstüne görüş belirtebilecek, düşünce projeleri jüriden alınan yorumlar ile geliştirilebilecektir.
Dijital kolokyum ortamı yardımıyla her insanın erişimine açık, saydam bir platform yaratılması hedeflenmektedir.
Yarışmacılar, 8 Mayıs 2023 geçmişine kadar dijital kolokyum yardımıyla edindikleri görüşleri değerlendirmekte ve düşünce projelerini geliştirmekte serbesttir.
Geliştirilen düşünce projeleri 8 Mayıs 2023 geçmişine kadar, daha ilkin atanmış rumuzlar aynı tutularak sisteme yeniden yüklenecektir. Değerlendirmede bu yüklemeler dikkate alınacaktır.
Dijital kolokyum yayını kaydedilerek yarışma sitesinden erişime açık hale getirilecektir.
Yarışmacılardan İstenenler
Yarışmanın mevzusuyla değişik kanallardan ilişkilendirilebilecek düşünce projeleri ve geliştirilecek önerilerin, görsel ve yazılı olarak sunulması beklenmektedir.
Katılımcılar, düşünce projelerini istedikleri medya türünde (çizim, render, video, kolaj, fotoğraf, ses kaydı, sunum, blog vb.) hazırladıkları projelerini 50 MB’yi geçmeyecek tek bir yatay PDF dosyası halinde yarışmanın internet sayfasına yüklemelidir. Blog, video benzer biçimde değişik formatlardaki projelerin erişim bağlantıları PDF dosyasında iletilmelidir. Bu bağlantılarda kullanıcı adı, site uzantısı vb herhangi bir yerde katılımcı kimliğini ifşa edecek bir informasyon yer almamalıdır.
Yüklenen dokümanlara yatay PDF formatında hazırlanmış, seçilen mekânı, senaryoyu, vizyonu, düşünce ve proje sürecini özetleyen ve en oldukca 2 A4 sayfası uzunluğunda, 1000 kelimeyi aşmayan bir proje özeti eklenmelidir.
Iştirakçilerin, kolokyum sergisinde projelerinin tanıtımında kullanılmak suretiyle 96 DPI çözünürlükteki 180 X 254 pixel ve 900 X 940 pixel ebatlarında iki tane görseli dokümanlar ile beraber sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Sistem, müracaat sonunda her bir proje için 5 karakterden oluşan bir rumuzu otomatikman atayacaktır.
Teslim edilen proje ve rapor PDF’lerinin her sayfasının sağ üst köşesinde “2023 Ytong Mimari Düşünce Yarışması” ve yarışmacının kendi belirleyeceği “Proje Adı” bulunmalıdır.
Yüklenen dokümanların dijital isimlerinde ve içeriklerinde proje sahiplerinin kimliğini belli eden herhangi bir işaret bulunması yasaktır.
Iştirakçilerin “Katılımcı Müracaat Formunu” eksiksiz doldurmaları, “Proje Yükleme Aşaması”nda sırasıyla Proje, Proje Özeti, Tanıtım Görselleri (2 tane),Mezuniyet belgesi/Talebe Belgelerini yüklemeleri gerekmektedir. Yüklemelerde dosya adı olarak kendi belirledikleri “Proje Adı”nı kullanmaları gerekmektedir.
Düşünce projelerinin siteye yüklenmesi katılım şartıdır. Proje dosyası olmaksızın, bir tek katılımcı formunu doldurup istenen öteki belgeleri gönderenler yarışmadan fiilen elenecektir.
Dijital kolokyumdan sonrasında, kolokyumda edinilen görüşlerle geliştirilen projeler, sistemin ilk yüklemede atadığı rumuzla siteye tekrardan yüklenmelidir.
Dijital kolokyum öncesi 20 Mart 2023’te yüklenen ilk projeyle devam etmek isteyen iştirakçilerin da 8 Mayıs 2023 gününe kadar yeniden yükleme yapması gerekmektedir. Değerlendirmede bu yüklemeler dikkate alınacaktır.
Yarışmacıların Uymakla Yükümlü Oldukları Esaslar
Yarışmacıların uymakla yükümlü olduğu esaslar aşağıdaki gibidir.
Her yarışmacı yarışmaya bir tek bir tavsiye ile katılabilir.
Her yarışmacı ya bireysel ya da tek bir ekibin üyesi olarak katılım sağlayabilir.
Yarışmaya katılacak tüm düşünce projelerinin, şartnamede belirtilen teslim gün ve saatini geçirmeyecek şekilde teslim edilmesi zorunludur.
Düşünce projelerinde proje sahibini tanıtan herhangi bir ibare ya da işaret bulunması yasaktır.
Her düşünce projesi için çevrim içi Katılımcı Müracaat Formu doldurulmalı ve istenilen belgeler yüklenmelidir.
Yarışmacılar, yarışma internet sayfası üstünden Katılımcı Müracaat Formu doldurarak isim ve adreslerini raportörlüğe bildirmiş olacaktır. Katılımcı Müracaat Formu’nun raportörlüğe web üstünden ulaştırılmasının peşinden katılımcıya kaydının ulaştığını bildiren onay yazısı ekranda görünecektir.
Sisteme birden fazla yükleme yapılması durumunda son yüklenen dosyalar esas alınacaktır.
Yukarıda belirtilen hususlara uymayan projeler, seçici kurul sonucu ile rapora geçirilerek yarışma dışı bırakılacaktır.
Düşünce projelerinin siteye yüklenmesi katılım şartıdır, yüklemeyen katılımcılar fiilen elenecektir.
Jüri Röportajları
Yarışma sürecinin başlangıcında, jüri üyelerinin yarışma konusunu yorumladıkları video röportajlar www.ytongakademi.com ve youtube.com/turkytong adreslerinden yayınlanacaktır.
Sual ve Cevaplar
Yarışmacılar, 20 Şubat 2023 günü saat 17:00’a kadar, raportor@ytong.com.tr adresi üstünden yarışmaya ilişkin sorularını raportörlüğe iletebilirler. Tüm cevaplar, 1 Mart 2023’te yarışmanın internet sayfasında yayımlanacaktır.
Gösterim ve Telif Hakkı Gezi Şartları
Ödül alan proje sahipleri, düşünce projelerine ilişik yayınlama, çoğaltma ve maddi haklarını, yapıt sahibi olarak adlandırılma hakları saklı kalmak koşuluyla YTONG’a devretmeyi kabul ederler. Projelerin hayata geçirilmesi için lüzumlu mimari projelerin hem maddi hem de tinsel hakkı müellife aittir.
Ödül alan eserlerin sahipleri sunulan projenin kısmen yada tamamen Ytong tarafınca iç ve dış amaçlar için çoğaltılacağını, dağıtılacağını yada başka bir halde dünya genelinde değerlendirilebileceğini kabul ederler. Kullanım amaçları şunları içerebilir ve bunlarla sınırı olan değildir: poster, kitap, albüm, katalog, sunum, broşür, sergi, reklam, video, TV programı, internet sayfaları, toplumsal ağlar, her türlü kitle yazışma araçları ve galeriler benzer biçimde çevrim içi yayınlar.
YTONG, yarışmada dereceye giren eserler ile ilgili yapacağı yazılı ve görsel yayınlar, sergilemeler için yapıt sahiplerine ek olarak bir ödemede bulunmaz. Bu kapsamda yapıt sahipleri, hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını peşinen beyan ve kabul ederler.
Yarışmacılar sundukları proje ve dolaysıyla da yapıt üstünde hiçbir üçüncü şahıs ya da kuruluşun herhangi bir hakkının mevcut olmadığını, söz mevzusu projenin ve dolayısıyla da bu proje ile ilgili Ytong’a devrettiği hakların kendisine ilişik bulunduğunu ve daha ilkin asla hiç kimseye bu hakları devretmediğini; üçüncü şahıs ya da kuruluşların projenin/eserin tümü ya da bir kısmı üstünde herhangi bir hak iddia etmesi durumunda bundan doğabilecek tazminat ve öteki yasal sorumlulukların kendisine ilişik olacağını; Ytong’un bu durumda uğrayabileceği her türlü ziyanı da derhal ve nakden tazmin edeceğini kabul ve beyan ederler.
Kazanan şahıs yada ekiplerin, şartnamede belirlenen tarihlerde kafile olarak yapacakları yurt dışı ödül gezisinin ulaşım, konaklama, yiyecek, müze vb. bölgelere giriş, yurt dışı çıkış harcı ve vize harcamaları öngörülen çerçevede Ytong tarafınca karşılanacaktır. Ödül sahiplerinin geçişlik harcamaları, seyahat süresince yapacakları kişisel harcamalar kendilerine aittir. Kazananların duyuru edilmesinden sonrasında 1 hafta içinde yurt dışı programı ve gezinin organizasyonu için lüzumlu evraklar kazananlara yazılı olarak bildirilecektir. Bildirilen evrakların tamamlanmamış ve hatalı teslimi, zamanında tamamlanmaması, ilgili merciler tarafınca kabul edilmemesi, vize verilmemesi vb. durumlardan kaynaklanacak her türlü gecikme ve olumsuzluktan Ytong görevli değildir. Bu sebeplerle geziye katılamayanlar yukarıda belirtilen yükümlülükleri devam etmekle beraber ödül haklarını kaybederler. Seyahat ödülü paraya çevrilemez, devredilemez, ertelenemez. Naturel afetler, sivil yada askeri makamların eylemleri, dahili kargaşalık, harp, işbırakımı, yangın, öteki felaketler, salgın hastalıklar yada makul olarak Ytong’un kontrolü haricinde bulunan öteki sebepler sonucunda seyahatin gerçekleşememesi halinde Ytong mütemerrid addedilmeyecek, ifada bir gecikmeden yada hizmetin aksamasından görevli tutulamayacaktır. Bu hallerin varlığında Ytong seyahat tarihini değişiklik yapma hakkına haiz olduğu benzer biçimde, ödülü tekrardan değerlendirme yada başka bir ödülle ikame etme hakkına da haizdir. Katılımcılar şartname hükümlerini aynen kabul ederler.
Tema Ek Metin
Jüri üyeleri
Buşra Al, Y. Mimar, PLUG Ofis Kurucusu
Prof.Dr. Ece Ceylan Baba, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Eren Çıracı, Y. Mimar, FIELDS Kurucu Ortağı
Prof.Dr. Celal Abdi Güzer, ODTÜ Mimarlık Kısmı Öğretim Üyesi
Nevzat Sayın, Mimar, NSMH Kurucusu
Danışman Jüri Üyesi
Tolga Öztoprak, Türk Ytong Genel Müdürü
Raportörler
Aslı Erdem, Y. Mimar, Binat Mimarlık Medya Grubu
Neslihan İmamoğlu, Y. Mimar, Binat Mimarlık Medya Grubu
Yarışma İletişim
Yarışma Türk Ytong Endüstri A.Ş. (Ytong) tarafınca düzenlenmektedir. Ytong adına sekreterya görevini üstüne alan Yarışma Raportörlüğü’nün yazışma detayları aşağıdaki gibidir:
Kurum: Türk Ytong Endüstri A.Ş.
Yarışma Raportörlüğü: Binat İletişim ve Organizasyon
Adres: Barbaros Bulvarı Dörtyüzlü Çeşme Sk. No:2 Güneş Apt. D:7 34353 Beşiktaş/İstanbul
Telefon: 0212 259 90 79
E-posta: raportor@ytong.com.tr
Web: www.ytongakademi.com
Ytong Mimari Düşünce Yarışması 2023Ödülleri
3 Ekibe Eşdeğer Başarı Ödülü: 3 Gün 2 Gece Süreli Atina Gezisi
Düşünce projeleri arasından, jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda 3 eş kıymet ödül seçilecektir. Yarışmanın ödülü, 3 gün 2 gece süreli Atina Gezisi’dir. Gezide jüri üyeleri ile beraber Yunanistan’ın Atina şehrindeki mimarlık, tasarım ve sanat rotaları ziyaret edilecektir. Kazanan şahıs yada ekiplerin ulaşım, konaklama ve yiyecekleri, yurt dışı çıkış harçları, lüzumlu durumda vize harcamaları öngörülen çerçevede Türk Ytong tarafınca karşılanacaktır.