Yüzüncü Yıl Anı Objesi Tasarımı Talebe Yarışması; cumhuriyetin ilk yüzyılını tamamlıyor olduğumuz şu günlerde, geçmişten geleceğe cumhuriyet değerlerimizin günümüz bakışıyla yorumlanması ve simgesel bir anı objesi tasarımı olarak hayata geçirilmesini amaçlamaktadır.
Tasarlanacak olan anı objesinin masa, raf benzer biçimde düz yüzeylerde kendi kendine ayakta durabilmesi; yatay, dikey yada açılı şekilde 12 santimetre x 12cm x 20 santimetre hacmini aşmayacak bir formda olması gerekmektedir. Objenin fonksiyonel bir kullanımının olması beklenmemektedir.
Katılım Koşulları
Türkiye Cumhuriyetinde tahsil görmekte olan mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakültelerinin lisans öğrencileri yarışmaya başvurabilirler.
Yarışmaya katılım bireysel yada ekip şeklinde olabilir. Takımlar en oldukca üç kişiden oluşabilir. Ekip katılımlarında müracaat ve yazışma süreçlerinin yürütülmesi için bir şahıs ekip temsilcisi olarak belirlenmelidir.
Ekip başvurularında ekip üyelerinin sıralaması müracaat formunda eksiksiz belirtilmeli, her üyenin lüzumlu detayları doldurulmalı ve müracaat formu her üye tarafınca imzalanmalıdır. Bu biçim, Katılım Formatı başlığı altında belirtilen öteki müracaat dosyalarıyla beraber teslim edilmelidir.
Ekip katılımında üyeler değişik bölümlerden olabilir, sadece ekibin tamamının ilk maddedeki katılım şartını taşıması gerekmektedir.
Bireysel yada ekip iştirakı fark etmeksizin her talebe yalnızca tek bir müracaat ile katılabilir.
Katılım Formatı
Yarışmaya katılım için aşağıdaki dosyalar, belirtilen tarihe kadar e-posta ile teslim edilmelidir:
Tasarım paftası: Proje tasarımı tek dikey A2 pafta (42 santimetre x 59.4) ile sunulmalıdır. Dosya 300 dpi çözünürlüğünde, *.jpeg formatında olmalıdır ve şunları içermelidir: A. Proje görselleri: Render ya da model fotoğrafı ile hazırlanabilir. Objenin üretiminde kullanılacak araç-gereç bilgisini de içermelidir. B. Ölçekli ve ölçülü teknik çizimler: Anı objesinin tüm detaylarının anlaşılabileceği şekilde hazırlanmalıdır. Tasarımın yatay, dikey yada açılı şekilde 12 santimetre x 12cm x 20 santimetre hacmini aşmayacak bir formda olması gerekmektedir.
C. Rumuz: Tasarım paftası kurum ve kimlik belli edecek herhangi bir informasyon ya da işaret
içermemeli, tamamen anonim olmalıdır. Paftanın sağ üstünde başvuranın kendi
belirleyeceği üç harf ve üç rakamdan oluşan rumuz bulunmalıdır (örnek. AAA000).
Tasarım raporu: Tasarımın hikayesi, araç-gereç ve üretim detaylarını özetleyen, en fazla 300 kelimelik tasarım raporu tek sayfa A4’te hazırlanmalıdır. Belirlenen rumuz sayfanın sağ üzerine eklenmelidir.
Üç boyutlu CAD modeli: Ön elemeyi geçip finale kalan projelerin nihai jüri değerlendirmesi için gerçek ölçekli beyaz modelleri üretilecektir. Bunun için *.STL yada *.OBJ formatında, birebir ölçülerde ve tercihen 3-boyutlu baskıya uygun CAD modelinin de proje başvurusuna eklenmesi beklenmektedir.
Talebe belgesi: Tüm katılımcılar için e-devletten alınmış barkodlu talebe belgesi başvuruya eklenmelidir.
Müracaat formu: Ekte verilen müracaat formu eksiksiz olarak doldurulup imzalanmalıdır. Ekip başvurularında tüm ekip üyelerinin formdaki detayları doldurması ve imzalaması gerekmektedir. Müracaat belgeleri sıkıştırılmış bir klasörde 10.07.2023 günü saat 23.59’a kadar tasarimyarismasi@tedu.edu.tr adresine eposta eki olarak; dosya eposta için büyükse Wetransfer indirme bağlantısı ile (www.wetransfer.com) gönderilmelidir. Belirtilen katılım formatına uygun olmayan ve noksan informasyon içeren başvurular değerlendirilmeye alınmayacaktır. Yarışma ile ilgili sorular 2 Haziran 2023 mesai bitimine kadar tasarimyarismasi@tedu.edu.tr adresine iletilebilir. Soruların yanıtları toplu olarak TED Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi internet sayfasında (https://fa.tedu.edu.tr/) ve TED Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kısmı web sitesinde (https://id.tedu.edu.tr/) duyurulacaktır.
Değerlendirme Kriterleri
Eserler aşağıdaki ölçütlere gore puanlandırılarak değerlendirilecektir: ● Simgesel kıymet ● Güzel duyu kıymet ● Amaca uygunluk ● Özgünlük ● Üretilebilirlik ve maliyet
Gösterim-Telif Hakkı
Yarışmaya katılan eserlerin başvuran tarafınca tasarlanmış ve örneksiz olması şarttır. Aksi tespit edilen başvurular diskalifiye edilecektir. Bu mevzuda mesuliyet başvurana aittir.
Yarışmada ödül alan eserlerin her türlü telif, gösterim, kullanım ve sergileme hakları münhasıran ve sınırsız olarak TED Üniversitesi’ne aittir.
TED Üniversitesi, yarışmaya katılan tüm eserlerin prototipleme, yayınlama, arşivleme ve müracaat sahibi adına sergileme hakkına sınırsız ve ücretsiz bir şekilde haizdir.
Katılımcı ödül alsın ya da almasın, gerek Düşünce ve Sanat Eserleri Kanunu, gerekse öteki ilgili mevzuat gereğince eserinin çoğaltma, işleme, temsil, umuma iletim haklarının ve yayımlanma haklarının kullanımı için TED Üniversitesi’ne muvafakatname verdiğini kabul eder.
Bu şekilde kullanılan eserler için, yapıt sahibi sonradan verdiği izni kesinlikle geri almayacağını ve eserin yukarıdaki şekilde kullanılmasını engellemeyeceğini yada bu muvafakatname için herhangi bir telif hakkı yada maddi, tinsel talepte bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Eserlerin 3. kişilerce bu madde kapsamına aykırı şekilde kullanılması sebebiyle TED Üniversitesi’nin hiçbir sorumluluğu olamayacağını yapıt sahibi peşinen kabul eder.
Ek olarak, TED Üniversitesi uygun görmüş olduğu tasarımlardan, üçüncülük ödülü kadar bir karşılık karşılığında istediği tasarımları ve prototip ürünü seçebilir ve satın alabilir.
Ödül alan eserler ile satın alınan eserler TED Üniversitesi tarafınca yarışmanın amacına uygun olarak kullanılabilir. TED Üniversitesi bu eserlerle ilgili yapacağı yazılı ve görsel yayınlar, sergilemeler için yapıt sahiplerine ek olarak bir ödemede bulunmaz.
Katılımcılar bu yarışmaya yapıt göndermekle, yukarıda sayılan tüm hususları kabul etmiş sayılırlar.
Seçici Kurul
Prof. Dr. Namık Erkal, Akademisyen Prof. Dr. Nur Ayalp, Akademisyen Dr. Canan E. Meşhur, Akademisyen Dr. Şansal Erdinç, Akademisyen, Tasarımcı Hande Fabbro, Tasarımcı
Ön Seçici Kurul
Dr. Zeynep Eraydın, Akademisyen Dr. Erçin Okursoy, Akademisyen Hayri Şengün, Sanatçı Raportör: Batuhan Şahin
TED Üniversitesi yukarıdaki jüri üyeliklerinde değişim yapabilme hakkını saklı meblağ ve bunu yarışma internet sayfasında duyuru eder.
Yüzüncü Yıl Anı Objesi Tasarımı Talebe YarışmasıÖdülleri
Dereceye giren tasarımların para ödülleri, sonuçların açıklanmasını takiben iki ay içinde taraflara ödenecektir. Ödül alan tasarımın ekip iştirakı olması durumunda para ödülü başvuran ekip üyeleri içinde eşit olarak bölünecektir.
Yarışma duyuru zamanı: 19 MAYIS 2023 Son sual sorma zamanı: 2 HAZİRAN 2023 Soruların yanıtlarının ilanı: 9 HAZİRAN 2023 Son katılım zamanı: 10 TEMMUZ 2023 Ön seçici kurul değerlendirme toplantısı: 12-17 TEMMUZ 2023 Finale kalan başvuruların duyuru edilmesi: 18 TEMMUZ 2023 (e-posta ile duyurulacaktır) Seçici kurul değerlendirme toplantısı: 18 – 24 EYLÜL 2023 Ödül töreni ve sergi: EKİM 2023 (detaylar internet sayfasında duyurulacaktır)