Mevzuat ve Resmi Yazılar

Ek Ders Kararı Madde Madde (2026): Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatleri

Kısaca: Öğretmenin kaç saat maaş karşılığı ders okutacağını, kaç saate kadar ek ders alabileceğini ve hangi görevlerin ek ders sayılacağını Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar belirler (2006/11350 sayılı BKK); öğretmenler arasında kısaca “ek ders kararı” olarak bilinir. Karar en son 11 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 11517 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla değişti. Değişiklikle tatil dönemi ek ders sınırları, yönetici saatleri ve ilkokul destek eğitimleri yeniden düzenlendi; eğitim müfettişleri ile Millî Eğitim Akademisi uygulama öğretmenleri kapsama alındı.

Ek ders bordrosunda bir saat eksik ya da fazla görünüyorsa, cevabı neredeyse her zaman bu Kararın bir maddesindedir. Aşağıda Kararı madde sırasıyla özetledik. Bir saatin kaç TL olduğu bu Kararda değil, 657 sayılı Kanunun 176. maddesi ve memur maaş katsayısıyla belirlenir; güncel tutarlar için kadrolu öğretmen ek ders ücreti yazımıza bakabilirsiniz.

Dayanak ve Temel Kavramlar (Madde 1-4)

Karar, 439 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunun 89. maddesine dayanıyor ve Bakanlığın merkez, taşra, örgün ve yaygın eğitim kurumları ile hizmet içi eğitimleri kapsıyor (madde 1-3). Bordroyu anlamak için dört tanım yeterli (madde 4):

  • Aylık karşılığı ders görevi: Maaş karşılığında okutmak zorunda olduğunuz dersler. Bunlar için ayrıca ek ders ödenmez.
  • Ek ders görevi: Aylık karşılığı dersin dışında, ek ders ücreti karşılığında okutulan dersler.
  • Gündüz öğretimi dışında kalan öğretim: Yarıyıl ve yaz tatilleri, hafta sonları ve diğer günlerde 18.00’den sonra başlayan yüz yüze eğitim. Bu ayrım ücret hesabında önemlidir: 657 sayılı Kanunun 176. maddesi gündüz ve gece ek ders ücretlerini farklı belirler.
  • Ders yılı ve öğretim yılı: Ders yılı derslerin başladığı günden kesildiği güne kadar, öğretim yılı ise bir ders yılının başından ertesi ders yılının başına kadar geçen süredir.

Maaş Karşılığı ve Ek Ders Saatleri (Madde 5-6)

GörevAylık karşılığı (haftalık)Ek ders sınırı (haftalık)
Müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı6 saat6 saate kadar
Okul öncesi ve sınıf öğretmeni18 saatFiilen okutulan her saat zorunlu ek ders; anaokulu ve uygulama sınıflarında tam gün eğitimde 24, diğerlerinde 12 saati geçemez
Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni15 saat6 saati zorunlu olmak üzere 15 saate kadar
Atölye ve laboratuvar öğretmeni20 saat20 saati zorunlu olmak üzere 24 saate kadar

Aylık karşılığı ders öncelikle alanınızdan verilir; alanınızda ders yoksa ihtiyaç hâlinde ve isteğinizle alan dışından tamamlanır (madde 5). Madde 6’nın diğer fıkraları da bordroda sık karşılaşılan kalemleri düzenliyor:

  • Mesleki çalışma (6/3): Bir öğretim yılında dört haftayı geçmemek ve fiilen görev yapmak şartıyla haftada 15 saat ek ders ödenir.
  • Sınıf rehber öğretmenliği ve sosyal etkinlik danışmanlığı (6/5): Haftada 2 saat ek ders sayılır. Ders dağıtım çizelgesinde “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla görünür. İki görev birden verilirse yalnızca biri ödenir. Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri bu kapsamda değildir.
  • Bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği (6/4): Bölüm şefleri için haftada 10, atölye ve laboratuvar şefleri için 6 saat “Planlama ve Bakım-Onarım Görevi” sayılır.
  • Artırımlı ödeme sırası (6/6): Haftalık aylık karşılığı ders tamamlanmışsa, artırımlı ödenen ek dersler hangi gün yapılmış olursa olsun artırım oranı yüksek olandan başlanarak ödenir.

Kurslar, Tatil Dönemi ve Ücretli Öğretmenler (Madde 7-9)

Hizmet içi eğitim, kurs ve seminerlerde ders verenlere, fiilen derse girmeleri şartıyla haftada 30 saate kadar ek ders verilebilir (madde 7). Madde 8 ise olağan sınırların dışında kalan kursları düzenliyor:

Dönem / faaliyetKimeHaftalık sınır
Ders yılı içinde: yetiştirme kursları, tam gün tam yıl eğitim, uyum ve okuma-yazma kursları, açık öğretim yüz yüze eğitimleri vb.Yönetici ve öğretmen10 saate kadar
İlkokul 2 ve 3. sınıfta Türkçe ve matematikte asgari öğrenme çıktılarını edinemeyen öğrencilere destek eğitimi (yeni)Öğretmen (10 öğrenciye kadar bir öğretmen, yılda toplam 160 saat)10 saate kadar
Yarıyıl ve yaz tatili kursları (yeni)Yönetici10 saate kadar
Yarıyıl ve yaz tatili kursları (yeni)Atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği alanındaki öğretmen44 saate kadar
Yarıyıl ve yaz tatili kursları (yeni)Diğer öğretmenler30 saate kadar

Hafta sonu yapılan bu faaliyetlerde, görev yapan okul yöneticilerinden birine fiilen görev yaptığı her gün için 2 saat ek ders ödenir (8/3). Öğretmen yetersizliğinde, yüksek öğrenimli olmak şartıyla Kararın kapsamı dışındaki resmî görevlilere haftada 8 saate, resmî görevi olmayanlara ve emeklilere 30 saate kadar ücretli ders verilebilir. Resmî görevi olmayan ücretli öğretmenlere her 2 saat ders için 1 saat “eğitim öğretime destek” ücreti de ödenir (madde 9).


Ders Niteliğinde Yönetim Görevi (Madde 10)

Yöneticiler ve bazı öğretmenler için belirli saatler, fiilen görev yapma karşılığında “ders niteliğinde yönetim görevi” olarak ödenir. 11517 sayılı Kararla bu tabloda önemli değişiklikler yapıldı:

GörevHaftalık saat
Tam gün tam yıl eğitim yapılan ya da yatılı/pansiyonlu okulların müdür ve müdür başyardımcıları30
Anadolu, fen, sosyal bilimler ve spor liseleri, mesleki ve teknik ortaöğretim, özel eğitim ve okul öncesi kurumlarının müdür ve müdür başyardımcıları (yeni)25
Diğer okulların müdür ve müdür başyardımcıları20
Yatılı/pansiyonlu okulların pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı / diğer müdür yardımcıları28 / 22
Anadolu, fen, sosyal bilimler ve spor liseleri, mesleki ve teknik ortaöğretim, özel eğitim ve okul öncesi kurumlarının müdür yardımcıları (yeni)20
Diğer okulların müdür yardımcıları18
Rehber öğretmenler (ders yılı boyunca)18
RAM’larda görevli özel eğitim öğretmenleri (yeni)15
Müdür yetkili öğretmenDers yılında 3, tatillerde 12
MEA eğitim ve uygulama merkezi müdürü / müdür yardımcısı (yeni)30 / 20
Taşra teşkilatı eğitim müfettişi / müfettiş yardımcısı (yeni)15 / 10

Birden fazla özelliğe uyan yöneticiye yalnızca miktarı fazla olan ödeme yapılır (10/2). Bu saatler haftanın çalışma günlerine eşit dağıtılır. Eşit dağıtılamayan saatler pazartesi ve cuma günlerine eklenir (madde 23).

Hazırlık-Planlama, Sınav ve Belleticilik (Madde 11-13)

  • Hazırlık ve planlama (madde 11): Fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat ödenir, haftada en fazla 3 saat. Madde 10’da sayılanlar (yöneticiler, rehber öğretmenler vb.) bu ödemeden yararlanmaz.
  • Okul sınavları (12/1-2): Sorumluluk, bekleme, dışarıdan bitirme, beceri sınavı gibi sınavlarda her komisyon üyeliği ve her gözcülük için 5 saat ödenir. Bir öğretim yılında 12’den fazla komisyon üyeliği ve 15’ten fazla gözcülük ödenmez. Aynı sınavda iki görev birden ödenmez, yöneticilere de bu kapsamda ödeme yapılmaz.
  • Merkezî sınavlar (12/5): Merkezî sistemle yapılan okul giriş ve açık öğretim sınavlarında il sınav yürütme kurulu, bina ve salon sorumlusu ile gözcü olarak görevlendirilenlere her oturum için 5 saat ödenir. Aynı iş için döner sermayeden ücret alanlara bu ödeme yapılmaz. Döner sermayeden ödenen görev ücretleri için MEB sınav görev ücretleri yazımıza bakabilirsiniz.
  • BİLSEM öğrenci seçimi (madde 12/A): Hafta sonu yapılan ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme oturumlarında görevlilere, günde 5 saati geçmemek üzere oturum başına 1 saat ödenir.
  • Belleticilik (madde 13): Her görev için 4 saat ödenir, 24 saat nöbet tutana 2 saat daha eklenir. Günde 3’ten fazla belletici görevlendirilemez, aylık ödeme 56 saati geçemez. Yöneticilere belleticilik verilmez.

Ders Görevinin Yapılmış Sayıldığı Hâller (Madde 14-19)

Açık öğretim okulu, öğretmenevi ve akşam sanat okulu ile ölçme değerlendirme merkezi yöneticilerine haftada 20 saat, açık öğretim okulu, ölçme değerlendirme merkezi ve ders araç-gereci üretilen akşam sanat okulu öğretmenlerine 18 saat ödenir (madde 14). Madde 16 ise öğretmenin derse girmediği hâlde ek dersini almaya devam ettiği durumları sayıyor:

  • Bakanlık veya valilikçe görevlendirildiği yurt içi gezi, konferans, kurs ve seminerlerde, bir öğretim yılında 90 güne kadar mevcut ek ders görevleri yapılmış sayılır (16/1-a).
  • Millî ve mahallî bayram hazırlık çalışmalarına katılanlar ve millî bayram tatili nedeniyle derse giremeyenler, o günlerdeki derslerini yapmış sayılır (16/1-b).
  • Bakan veya valilik onayıyla mevzuat gereği görevlendirilenler, haftada 18 saat ek ders yapmış sayılır (16/2). ÖDSGM ile YEĞİTEK ve Bilgi İşlemdeki belirli görevlendirmelerde bu saat 27 veya 36’dır (16/3).
  • Ders dışı izcilik, spor, halk oyunları, güzel sanatlar çalışmaları ile TÜBİTAK bilim olimpiyatı ve proje çalışmalarına haftada en fazla 6 saat ödenir. Okulun yıllık toplam ders saatinin %5’i aşılamaz (madde 17).
  • Kurul ve komisyon üyeliği tatilde de devam ederse, fiilen görev yapılan her gün için 3 saat ödenir (19/2).

İzin, Rapor ve Görevlendirmede Ek Ders (Madde 20-27)

  • Fiilen yapılma şartı (25/1-2): Ek ders ancak görev fiilen yapılmışsa ödenir. Şartlar oluşmadan yapılan ödemeler yasal faiziyle geri alınır. Harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlileri de müteselsilen sorumludur.
  • İzinli ve raporlu günler (25/3): Madde 10, madde 14 ve madde 16’nın ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca ödenen ek dersler, yarım günlük izinler hariç, izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez. İzin türleri için öğretmenlerin izin hakları yazımıza bakabilirsiniz.
  • Norm görevlendirmesi (madde 20): Okul müdürü, aylık karşılığını dolduramayan öğretmenleri 15 gün içinde millî eğitim müdürlüğüne bildirir. Görevlendirmede önce gönüllüler, gönüllü yoksa hizmet puanı en az olan öğretmen, belediye sınırları içinde başka okula verilir. Aynı belediye sınırında saatini dolduramayan öğretmen varken bu dersler ücretli öğretmene verilemez.
  • Başka okulda ek ders (madde 26): Kendi okulunda aylık ve ek ders saatlerini dolduran öğretmen, başka okul ya da üniversitede haftada en fazla 10 saat ek ders alabilir.
  • Zorunlu ek dersi yapmamak (madde 27): Kabul edilebilir özrü olmadan zorunlu ek dersini yapmayan öğretmen aslî görevini yapmamış sayılır.
  • Millî Eğitim Akademisi (ek madde 2, yeni): Hazırlık eğitimindeki öğretmen adaylarının uygulamalı derslerinde görev alan uygulama öğretmenlerine haftada 5, okul müdürüne 3 saat ödenir. Akademi süreçleri için MEA hazırlık eğitimi rehberimize bakabilirsiniz.

Öğretmen Gözüyle

Temmuz değişikliğinin en somut kazanımı, yaz ve yarıyıl kurslarında sınırların yeniden ve açıkça belirlenmesi: diğer öğretmenler için haftada 30, atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenleri için 44 saat. İlkokul 2 ve 3. sınıflarda Türkçe ve matematik destek eğitiminin 10 öğrenciye bir öğretmen ilkesine bağlanması da sınıf öğretmenleri için uygulamayı netleştiriyor. Öte yandan Karar 2006’dan bu yana yirmiden fazla kez değiştiği için okullarda farklı yorumlara açık kalıyor. En sık hata yapılan iki nokta, raporlu günlerde rehberlik ve yöneticilik saatlerinin kesilmesi (madde 25/3) ile sınıf rehber öğretmenliğinin okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine yanlışlıkla işlenmesi (madde 6/5). Ay sonunda ders dağıtım çizelgenizi ve ek ders onay formunu bordro ile mutlaka karşılaştırın; itirazınızı da ilgili madde numarasıyla yazılı yapın.


Sıkça Sorulan Sorular

Bir öğretmen haftada en fazla kaç saat ek ders alabilir?

Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri, 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar; atölye ve laboratuvar öğretmenleri ise 20 saati zorunlu olmak üzere 24 saate kadar ek ders alabilir. Kurs ve tatil dönemi görevleri bu sınırların dışında, kendi sınırlarıyla değerlendirilir.

Yaz tatilinde kursta kaç saat ek ders verilebilir?

11517 sayılı Cumhurbaşkanı Kararından sonra yarıyıl ve yaz tatillerinde yöneticilere haftada 10, atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenlerine 44, diğer öğretmenlere 30 saate kadar ek ders verilebilir.

Raporlu olduğum günlerde ek ders kesilir mi?

Fiilen yapılmayan dersin ücreti ödenmez. Ayrıca madde 10, 14 ve 16 kapsamındaki yöneticilik, rehberlik gibi görevlerin ek dersleri, yarım günlük izinler hariç, izinli ve raporlu sürelerde ödenmez.

Sınıf rehber öğretmenliği için kaç saat ek ders ödenir?

Haftada 2 saat ödenir ve “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri bu ödemeden yararlanmaz. Danışman öğretmenlik ile birlikte verilirse yalnızca biri ödenir.

Ek ders saat ücreti bu Kararda yazıyor mu?

Hayır. Kararın 30. maddesine göre ek ders ücreti 657 sayılı Kanunun 176. maddesine göre ödenir. Tutar memur maaş katsayısına bağlıdır ve her altı ayda bir değişir.

Resmî Kaynaklar

MEB Mevzuat – Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar (işlenmiş güncel metin, PDF), Resmî Gazete – 11517 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (11.07.2026, sayı 33307), MEB – Yönetici ve öğretmenlere ilişkin düzenlemeler duyurusu (11.07.2026).

Resmî metin: Kararın tüm değişikliklerinin işlendiği güncel metin MEB Mevzuat sisteminde yayımlanıyor.
Ek Ders Kararının Resmî Metni (PDF)

İlgili rehberler: Kadrolu öğretmen ek ders ücreti, MEB sınav görev ücretleri, Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği, Öğretmenlerin izin hakları.

Son güncelleme: 20 Ekim 2026. Bu rehber, MEB Haber editörü tarafından yalnızca resmî kaynaklara dayanılarak hazırlanmıştır; “Öğretmen gözüyle” bölümü editörün yorumudur. Tarihler değişirse yazı güncellenecektir.

MEB Haber editörü

MEB Haber Editörü

MEB Haber editörü; öğretmen gözüyle MEB duyurularını, mevzuatı, atama ve sınav görevi süreçlerini yalnızca resmî kaynaklara dayanarak derler ve yorumlar. İletişim: clgnuza@gmail.com
Başa dön tuşu